Fitch погіршило індивідуальний рейтинг "Ощадбанку"

Четвер, 5 лютого 2009, 17:31
 

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило індивідуальний рейтинг ВАТ "Державний ощадний банк України" з "D" до "E", але одночасно підтвердило інші рейтинги банку, включаючи довгостроковий та короткостроковий рейтинги дефолту емітенту.

Про це йдеться в повідомленні агентства в четвер, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Зниження індивідуального рейтингу "Ощадбанку" відображає збільшення залежності від державної фінансової підтримки з урахуванням значного обсягу кредитів державної компанії "Нафтогаз України", які були видані в кінці 2008 року", - відзначається в повідомленні.

Відповідно до нього, зниження рейтингів також враховує ризики, зумовлені нещодавнім швидким зростанням активів, погіршення операційного середовища, негативні тенденції якості активів і невисокий рівень корпоративного управління, як показує директивні кредитування "Нафтогазу".

Fitch відзначає, що кредити "Нафтогазу" становили дуже високу частку в 53% кредитному портфелі "Ощадбанку", що дорівнює приблизно 120% власних коштів банку до кінця 2008 року.

На думку агентства, у компанії можуть виникнути труднощі зі своєчасним погашенням цих зобов'язань за рахунок своїх грошових потоків без будь-якого роду підтримки від держави.

Крім ризиків по "Нафтогазу", знецінення корпоративних кредитів, відповідно до звітності за МСФЗ, було істотним і склало в першій половині 2008 року 7,8%, хоча, за інформацією Fitch, зобов'язання за деякими з цих кредитів виконувалися.

У повідомленні наголошується, що останні дані регулятивної звітності показують деяке погіршення якості активів, хоча загальне знецінення кредитів відповідно до звітності на сьогодні є досить помірним, зокрема, кредити двох нижніх категорій за другу половину 2008 року збільшилися лише з 2,9% до 3,4 %.

Fitch також вказує на те, що частка кредитів в іноземній валюті є невисокою (8% до кінця 2008 року) у порівнянні з українськими банками, що є істотним відносним позитивним фактором кредитоспроможності через недавнє різке знецінення гривні.



Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: