"Західінкомбанк" буде проданий за депозити

Четвер, 26 лютого 2009, 13:41
Проблеми з платоспроможністю змусили "Західінкомбанк" розпочати активний пошук інвесторів.

Банк готовий до продажу контрольного пакету акцій Мінфіну, пише видання "Комерсант-Україна".

Інші проблемні банки поки не готові йти на такий крок.

Проблеми з ліквідністю підштовхнули "Західінкомбанк", в якому з 13 лютого працює тимчасова адміністрація, до "пошуку стратегічного інвестора для участі в статутному капіталі.

Банк готовий розглянути пропозиції фізичних та юридичних осіб, у тому числі за рахунок депозитів від 500 тис. грн.

"Ми готові залучати будь-які кошти в залежності від пропозицій. У нас є близько 200 клієнтів з депозитами понад 500 тис. грн, для них буде цікаво взяти участь в капіталі банку, тому що ми маємо намір розвиватися далі, - сказав голова наглядової ради "Західінкомбанк" Василь Гаврилишин.

Він уточнив, що банк хоче отримати кошти у держави і направили в Мінфін заяву про те, що може віддати 51%, але поки що не отримав відповіді.

"Ми написали листа до НБУ, щоб для оздоровлення нам надали стабілізаційний кредит, але з-за тимчасової адміністрації нам нічого не дають", - підкреслив Гаврилишин.

За його словами, з початку жовтня банк повернув клієнтам 400 млн. грн.

"Платежі за кредитами надходять, але вони видані на кілька років, а внески треба повертати зараз. Нам потрібно терміново замінити депозити більш довгостроковими пасивами, час працює проти нас", - відзначає голова наглядової ради.

Гарантуються державою тільки депозити на суму до 150 тис. грн. А сукупний обсяг вкладів понад 500 тис. грн в "Західінкомбанк" перевищує 100 млн. грн. при розмірі статутного капіталу в 133,71 млн. грн.

"Західінкомбанк" заснований 1993 року. За даними Асоціації українських банків, на 1 січня банк займав 69 місце за активами (1,32 млрд. грн.) і 80 за капіталом (178 млн. грн.). Чистий прибуток банку 2008 року склав 22,719 млн. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: