"Укртелеком" судиться з "Київстаром"

Вівторок, 17 лютого 2009, 09:45

Компанія "Укртелеком" розпочала судовий позов з найбільшим українським мобільним оператором "Київстар". Державний монополіст просить суд зобов'язати оператора платити на 25 коп. більше за хвилину розмови при дзвінках з мобільного телефону на стаціонарний.

Про це пише видання "Комерсант".

16 лютого відбулося перше засідання Господарського суду Києва, на якому розглядався позов національного оператора зв'язку "Укртелеком" до компанії "Київстар", - повідомляє газета з посиланням на джерело на телекомунікаційному ринку.

У позовній заяві "Укртелеком" просить суд "визнати укладеним договір 'Про надання телекомунікаційних послуг' на 2009 рік" з компанією "Київстар".

Реклама:

Мова йде про симетричное підвищення ставок доступу в мережу "Укртелекому" до 50 коп., пояснили в прес-службі "Київстару".

Нагадаємо, 5 лютого на сайті "Укртелекому" було розміщено повідомлення про те, що оператор вважає старий договір з "Київстаром" недійсним. Тоді в "Київстарі" заявили, що не отримали повідомлення про розірвання договору у встановлені терміни, а тому вважають його пролонгованим до 1 січня 2010 року.

Як зазначено в позовній заяві, 10 грудня "Укртелеком" направив до "Київстар" проект нового договору, що передбачає встановлення симетричних ставок. Донині "Укртелеком" сплачував за доступ до мережі "Київстару" 50 коп., А "Київстар" - лише 25 коп.

В "Укртелекомі" від коментарів відмовилися. Раніше голова правління компанії Георгій Дзекон на розширеному засіданні Антимонопольного комітету (АМКУ) повідомив, що зараз "Укртелеком" платить мобільним операторам близько 600 млн. грн. на рік, причому 55% цієї суми припадає саме на "Київстар".

"У разі підвищення ставки доступу в мережу 'Укртелекому' до 50 коп. / хв. 'Київстар' втратить близько 300 млн грн, - говорить аналітик Concorde Capital Олександр Паращій.- У цьому випадку 'Київстар' буде змушений підвищити для своїх абонентів вартість дзвінків на номери 'Укртелекому' ".

Кількість абонентів "Київстару" складає 23,5 млн.

В "Київстарі" дії "Укртелекому" називають нелогічними. "Спочатку вони ( 'Укртелеком' ) ініціюють в АМКУ та НКРЗ розгляд питання про зниження ставок доступу до мережі мобільних операторів до 25 коп./хв., а потім в своєму позові називають тариф 50 коп./хв. економічно обгрунтованим" , - говорить начальник департаменту регуляторно-правового забезпечення "Київстару" Андрій Осадчук.

Конфлікт між "Укртелекомом" та "Київстаром" розгортається на тлі переговорів про зниження ставки доступу до мережі мобільних операторів, відзначають в Нацкомісії з питань регулювання зв'язку (НКРЗ).

"Зараз ведуться переговори про поетапне зниження ставки до 35 коп.", - пояснив член НКРЗ Володимир Олійник. Переговорний процес ускладнюється тим, що 24 лютого АМКУ має повторно розглянути питання про визнання мобільних операторів монополістами на ринку доступу до власних мереж. Якщо таке рішення буде прийнято, НКРЗ отримає повноваження регулювати ставки.

"НКРЗ буде встановлювати ставки інтерконнекта, виходячи з собівартості, - говорить Володимир Олійник, - В цьому випадку, швидше за все, 25 коп./хв. за доступ в мережу 'Укртелекому' збережуться, а на доступ до мережі мобільних операторів буде встановлена ставка 30 -40 коп./хв.".

Пан Олійник уточнив, що асимметричность ставок викликана більш високою собівартістю завершення дзвінка в мобільних мережах.

"Не виключено, що 'Укртелеком', домігшись успіху, звернеться з аналогічними позовами і до іншим операторам. І в такому випадку суд зможе прийняти схоже рішення", - говорить асоційований партнер юридичної компанії Astapov Lawyers Ігор Черезов.

За словами партнера компанії "Кісіль і партнери" Олексія Філатова, вже були випадки, коли суд визнавав договір дійсним через суд.

Втім, у "Київстара" є серйозні шанси виграти справу, вважає Ігор Черезов: " 'Укртелеком' повинен був повідомити 'Київстар' про розірвання договору окремим листом і зробити це в передбачені терміни. Однак багато чого буде залежати і від умов раніше укладеного договору".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: