У Нацбанку хочуть пошвидше зайти в проблемні банки

Понеділок, 16 лютого 2009, 12:45

Заступник голови НБУ Олександр Савченко вважає, що Нацбанку доцільно прискорити введення тимчасових адміністрацій в проблемні банки. 

Про це він сказав у інтерв'ю "Економічним відомостям".

"НБУ необхідно більш оперативно вводити тимчасові адміністрації в ті банки, які втратили капітал і ліквідність. Чим швидше ми візьмемо під контроль проблемні банки, тим швидше відновиться довіра учасників ринку один до одного, а населення - до банківської системи", - вважає Савченко . 

За його словами, найпростішим шляхом виведення банків з кризи є їх приєднання до більш великих кредитно-фінансовим установам: стимулювати такі процеси повинен Нацбанк шляхом надання банкам-санатора рефінансування на рівні 30-40% активів проблемних банків, а уряд - додаючи їм 10-15 % капіталу. 

Реклама:

Разом з тим, для вирішення таких завдань можлива також передача проблемних банків в управління Фонду гарантування вкладів фізичних осіб або створення спеціалізованого державного установи по роботі з проблемними активами, яке буде управляти майном банкрутів або викуповувати погані борги у кредитно-фінансових установ. 

Частка проблемних активів банків вже становить близько 9% активів всієї системи: не можна допустити збільшення цього показника до 15%. При цьому, на  думку Савченка, знизити вплив девальвації гривні на якість банківських активів дозволить конвертація валютних позик в гривню. 

"НБУ вже не допустить банкрутства великих банків, і буде всіляко підтримувати їх ліквідність, причому не тільки за рахунок рефінансування, але й за рахунок введення тимчасової адміністрації, мораторію на задоволення вимог кредиторів на шість місяців, а також за рахунок участі держави в їх рекапіталізації" , - пояснив він. 

Заступник голови НБУ також відзначив важливість розблокування ринку міжбанківського кредитування за рахунок гарантій уряду та за участю Нацбанку. "Для того, щоб запустити цей ринок, вистачить гарантій на 5 млрд грн", - підкреслив він. 

На його думку, ліміти таких гарантій доцільно встановлювати на підставі підсумків діагностичного обстеження банків: таку діагностику доцільно проводити на добровільній основі і невеликим банкам. 

При цьому, за словами заступника голови НБУ, якщо в найближчі тижні не станеться відновлення кредитної активності банків, то падіння ВВП країни в 2009 році може досягти 10-15%. 

Говорячи про можливі дії уряду, Савченко підкреслив, що Кабміну доцільно відмовитися від здійснення довгострокових інвестиційних проектів (наприклад, будівництва доріг), віддавши перевагу інвестиціям у енергозбереження, автомобілебудування, сільське господарство, підприємства легкої та харчової промисловості. 

Заступник глави НБУ також рекомендував Мінфіну швидше почати випуск короткострокових високоприбуткових облігацій в гривні (на строк один, три, шість місяців), довгострокових среднедоходних облігації в гривні з прив'язкою до євро та долара (на 1, 2, 5 і 10 років) і довгострокових нізкодоходних облігацій у доларах та євро (на 1, 3, 5 і 10 років) - вони повинні бути доступні юридичним та фізичним особам. 

 "Такими інструментами можна не тільки покривати дефіцит (який необхідно зменшити), але й погашати, навіть достроково (з дисконтом), наші державні зовнішні зобов'язання, і тим самим підвищувати кредитний рейтинг країни", - пояснив Савченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: