"Газпром" цілком припинив постачання газу в напрямку України

Середа, 7 січня 2009, 10:31
О 07:44 (8-44 МСК) за київським часом ВАТ "Газпром" цілком припинило постачання природного газу в напрямку України.

Про це з посиланням на  начальника управління із зв'язків з громадськістю НАК "Нафтогаз України" Валентина Землянського повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"О 07:44 цілком зупинена подача газу через останню газовимірювальну станцію, яка працювала в напрямку України, "Суджа", - сказав він.

Землянский підкреслив, що в такій ситуації "Нафтогаз України" змушений цілком припинити постачання газу в Європу.

У свою чергу "Газпром" визнав скорочення постачань тільки на 21 млн. куб. м. При цьому він заявляє, що це відповідає обсягові російського газу, використаному напередодні НАК "Нафтогаз України" для транзиту.

"За минулу добу під приводом витрати газу на технологічні нестатки "Нафтогаз" вкрав ще 21 мільйон кубометрів газу, призначеного для постачань у Європу. У цих умовах у нас немає іншого виходу, крім як скоротити постачання ще на 21 мільйон кубометрів", - повідомив телеканалові "Вести-24" офіційний представник російського концерну Сергій Куприянов.
       

Заступник глави "Газпрому" Олександр Медведєв у Берліні в четвер вранці повідомив журналістам, що Україна перекрила останній, четвертий газопровід, яким транзитний газ надходив до Європи.

Реклама:

Коментуючи ці заяви, Землянский ще раз підкреслив, що саме російська сторона в четвер цілком припинила постачання газу в Україну, при цьому без якого-небудь попереднього попередження.

Як повідомлялося, після зриву переговорів про умови постачань і транзиту газу на 2009 рік "Газпром" з 1 січня 2009 року припинив постачання газу для українських споживачів приблизно на 100 млн. куб. м. на добу, зберігши транзитні постачання для споживачів у Європі і Туреччині трохи більш ніж 300 млн. куб. м. на добу.

За даними "Нафтогаз України", 6 січня в близько 3 години ночі російська монополія без попереднього попередження стала різко зменшувати тиск газу на вході в українську газотранспортну систему.

До 10:00 він впав до рівня, що відповідає постачанням 73,8 млн. куб. м. на добу, тоді як на 8:00 цей показник складав 81 млн. куб. м., 6:00 - 92 млн. куб. м., а на 8:00 напередодні - 315 млн. куб. м.
 

Пізніше "Газпром" визнав, що 6 січня скоротив постачання до 64,7 млн. куб. м. Як пояснив Куприянов, заявка з постачання газу через Україну була оформлена в обсязі 130 млн. куб. м., з них, на думку "Газпрому", 65,3 млн. куб. м. "Нафтогаз" зобов'язаний постачати з власних ресурсів, тому що раніше цей обсяг він несанкционированно відібрав з російських експортних постачань.

Причина пояснення зниження обсягу заявок до 130 млн. куб. м. дотепер відсутня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: