4 трильйони можуть врятувати економіку США

П'ятниця, 30 січня 2009, 16:46
 

Адміністрація Барака Обами готує новий план щодо відновлення фінансової системи США.

За неофіційними даними, в рамках цього плану влада може виділити близько 2 трлн. дол., щоб стимулювати кредитування, пише видання "Дело". 

При цьому залишки коштів, передбачених "планом Полсона", адміністрація нового президента планує направити на створення банку, де будуть зібрані всі "погані" активи.

Правда, експерти відзначають, що 2 трлн. дол. буде недостатньо для порятунку американської економіки.

За найбільш приблизними підрахунками, фінансовим інститутам США може знадобитися близько 4 трлн. дол.

"На жаль, на даний момент все ще зберігається невизначеність щодо майбутнього американської економіки. Масштаби кризи величезні, і зараз непросто давати прогнози по реальній вартості активів", - відзначають економісти Goldman Sachs.

Найцікавіше, що Обама і його радники планують представити новий план вже на початку наступного тижня.

За їх оцінками, купівля у банків "поганих" активів допоможе повернути довіру інвесторів і в остаточному підсумку призведе до відновлення економіки.

На даний момент мова йде про 2 трлн. дол., але Goldman Sachs запевняє, що буде потрібно мінімум 4 трлн. дол., а якщо буде прийнято рішення викупити ще і кредити на купівлю комерційної нерухомості, то буде недостатньо і 4 трлн. дол.

При цьому не можна забувати, що 4 трлн. дол. - це третина всього американського ВВП, і у разі ухвалення такого законопроекту конгресом, можна з великою ймовірністю очікувати втечі інвесторів із США.

Експерти говорять і про те, що у нового президента США зовсім немає часу на роздуми. Чим більше слабшає економіка, тим більше потім грошей потрібно на її відновлення. Отже, конгрес повинен прийняти "план Обами" якомога швидше, щоб не допустити подальшого розповсюдження кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: