Ціна російського газу для України виявилася найвищою в Європі

Середа, 21 січня 2009, 10:32
 

Тільки одна країна в Європі - Румунія має сьогодні більш високу ціну на російський природний газ, ніж Україна.

Про це заявив керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"У першому кварталі тільки Румунія має ціну 470 дол. за 1000 куб м, а всі інші країни - нижче. Україна без урахування знижки, якої не буде 9 з 10 років дії контракту, має базову ціну 450 дол. Але навіть за заниженими сьогодні тарифами на транзит ціна на газ на російському кордоні повинна бути нижче на 25 дол., ніж у Румунії ", - сказав він.

На думку Бородіна, якщо взяти в якості базової ціну для Німеччини близько 450 дол., до формули розрахунку якої, судячи за наявними даними, близька формула ціни на газ для України, то з неї потрібно було б відняти витрати на транспортування 50-80 дол.

"Тому з урахуванням 20% знижки ціна повинна скласти 320 дол., А не 360 дол.", - підкреслив експерт.

Бородін нагадав, що реальна ціна повинна була становити близько 195 дол. на 2009 рік, додавши, що постфактум можна віддати належне представникам секретаріату українського президента, називали саме такі цінові параметри.

У той же час він підкреслив, що мова йшла про паралельне підвищення ціни на транзит, тоді як насправді його не сталося і ставка транзиту збережена на рівні 1,7 дол. за транспортування 1000 куб. м на 100 км.

Підсумовуючи загальне враження від підписаних документів, повна інформація про які до сих пір відсутня, експерт висловив думку, що український прем'єр Тимошенко погодилася на такі умови під тиском.

"Важко придумати якісь обіцянки російської сторони, під які можна було б піти на такі невигідні умови. Думаю, мова йшла про тиск на українського прем'єра", - сказав Бородін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: