Суд оголосить кому належить нафта біля Зміїного

Понеділок, 19 січня 2009, 14:10

Міжнародний суд ООН оголосить рішення у справі про делімітацію континентального шельфу і виняткових економічних зон України і Румунії в Чорному морі 3 лютого 2009 року.

Про це, з посиланням на прес-секретаря Міністерства закордонних справ України Василя Кирилича, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"В Гаазі 3 лютого публічно буде обнародувано рішення міжнародного суду ООН у цій справі", - сказав він, додавши, що це станеться у присутності делегацій обох сторін.

Як повідомлялося, суперечка між Україною і Румунією щодо острова Зміїний і делімітації континентального шельфу Чорного моря знаходиться в Гаагському суді.

Реклама:

16 вересня 2004 року Румунія передала на розгляд Міжнародного суду ООН питання про делімітацію континентального шельфу і виняткових економічних зон між двома країнами.

Головною проблемою в делімітації шельфу і виняткових економічних зон України і Румунії в Чорному морі є юридичний статус острова Зміїний, згідно з яким Україна вважає, що має право на власні територіальні води, а Румунія називає острів скелею без цього права.

Питання делімітації залишилося невирішеним з 1997 року, коли був підписаний базовий політичний договір між Румунією і Україною.

В даний час на території острова Зміїний на площі 1,5 кв. км. постійно проживає близько 80 чоловік - працівників маяка, гідрографи, іхтіологів, геофізиків.

Верховна Рада України в лютому 2007 року прийняла ухвалу про привласнення населеному пункту, що знаходиться на острові Зміїний, назви "Селище Біле".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: