"Нафтогаз" вимагає від Газпрому "дзеркальний протокол"

Субота, 10 січня 2009, 14:37
 

Україна наполягає на підписанні "дзеркального" протоколу щодо моніторингу транзиту газу Україною і Росією.

Про це заявив заступник глави правління "Нафтогазу" Володимир Триколич.

За його словами, на переговорах в Брюсселі було підготовлено "дзеркальний протокол" щодо права на відвідування станцій, що перекачують газ.

"Російська сторона змінила один пункт, і хоче, щоб експерти розглядали лише українську сторону. І більш того, вони наполягають на варіанті аналізу технічного стану газотранспортного системи і сховищ, що ніяк не пов'язано з транзитом газу", - зазначив Триколич.

Реклама:

Тому українська сторона запропонувала, щоб в протоколі було записано все в дзеркальному порядку - російська сторона допускає експертів на свої газоперекачувальні станції для вивчення стану роботи, аналізу приладів обліку, зняття показників за весь період, а Україна так само допускає експертів на територію України, на ті ГТС, де передає газ для західної Європи, пояснив він.

"Тобто єврокомісари дивляться всі станції на російській стороні і точку передачі газу з Росії на Україну, потім переїздять і дивляться, як працює ГТС України, як працюють прилади обліку... В такому стані зараз цей протокол, він абсолютно адекватний. І ми не розуміємо, чому Газпром не хоче підписувати протокол", - заявив Триколич.

"Це не тільки "Нафтогаз" не розуміє, а й вся Європа", - додав до цього уповноважений президента Богдан Соколовський.

Як відомо, зранку Газпром звинуватив українську сторону в затягуванні підписання протоколу про моніторинг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: