Росія лякає Європу порушенням газових поставок через Україну

Понеділок, 22 грудня 2008, 12:55
 

Перший віце-прем'єр, голова ради директорів ВАТ "Газпром" Віктор Зубков запевнив європейських партнерів Росії, що "Газпром" виконає свої контракти на поставку газу, однак не виключив, що дії України можуть дестабілізувати ці поставки.

Як повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу уряду РФ, Зубков направив послання керівництву Євросоюзу, головам урядів Австрії, Болгарії, Угорщини, ФРН, Греції, Італії, Румунії, Словаччини, Словенії, Франції, Чехії та Польщі.

Послання направлено у відповідності з домовленостями в рамках Енергетичного діалогу Росії та Європейського Союзу про використання Механізма раннього попередження, уточнює прес-служба.

"Хотів би запевнити Вас, що ВАТ" Газпром "буде, як завжди, в повному обсязі виконувати свої контрактні зобов'язання перед європейськими клієнтами. Діє довгостроковий договір на транзит газу через територію України, згідно з яким чітке виконання Української Стороною своїх транзитних зобов'язань ніяк не пов'язано з поставками газу для споживачів України ", йдеться в посланні

"Разом з тим, не можна виключати, що нинішня позиція Української Сторони і ті чи інші її кроки, що стосуються транзиту природного газу через українську територію, можуть призвести до порушення стабільності поставок газу до Європи", - підкреслює Зубков.

У документі, зокрема, йдеться про те, що протягом останніх місяців уряд РФ і "Газпром" "докладають активних зусиль, що спрямовані на врегулювання комплексу проблем у взаєминах з Україною у газовій сфері і, перш за все - з погашення значної української заборгованості за раніше поставлений природний газ" .

Зубков також повідомив, що в залишились, до кінця 2008 року дні "Російська Сторона продовжить інтенсивні переговори з Українською Стороною по всьому комплексу питань у газовій сфері".

При цьому він зазначив, що "відповідальність за цю ситуацію, яка може позначитися на європейських споживачах газу, в повному обсязі несе Українська Сторона і, отже, ключ до врегулювання знаходиться у неї".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: