НБУ прикриє подачу кисню банкам

Середа, 10 грудня 2008, 11:49
 

НБУ обмежить термін рефінансування банків двома тижнями, щоб позбавити кредитні установи можливості за рахунок грошей НБУ скуповувати валюту, спекулюючи на її курсі.

У такий спосіб регулятор хоче знизити курс долара, не витрачаючи валютні резерви, пише видання "Комерсант-Україна".

Крім того, НБУ планує змінити нормативи валютної позиції, тому що нинішні вимоги дозволяють банкам фальсифікувати статистичні дані.

Експерти вважають, що такі заходи Нацбанку змусять банки продавати надлишки доларів.

Реклама:

При цьому НБУ відзначив, що не має наміру більше рефінансувати банки, "накачуючи" їхню ліквідність на шкоду стабільності гривні.

"Нацбанк має право, а не зобов'язаний надавати кредити для рефінансування банку, якщо це не спричиняє ризиків для банківської системи",- йдеться в листі банкам.

У листі НБУ зокрема повідомлялося, що правління Нацбанку ухвалило "здійснювати підтримку ліквідності банків .... як правило не більше ніж на 14 днів, у залежності від щоденної ситуації, що склалася на грошово-кредитному ринку.

Це необхідно, щоб позбавити банки можливості спекулювати на валютному ринку за рахунок грошей НБУ.

"І президент говорив, що банки спекулюють за рахунок гривні, отриманої в нас на місяць, три місяці або півроку,- відзначив один з членів правління НБУ.- З ресурсом на двох тижнів вони не зможуть спекулювати".

Додатковим зняттям вільної гривневої маси з ринку можуть стати облігації Державної іпотечної установи (ДІУ), яка повідомила банкам про збільшення суми рефінансування НБУ, отриманої під заставу облігацій ДІУ.

Так, сума кредитів під облігації з держгарантіями підвищена з 90% до 95% їхньої номінальної вартості, а без гарантій - з 70% до 85%.

За твердженням голови одного з банків, про такі преференції ДІУ домовилася з НБУ, сподіваючись підвищити інтерес до облігацій перед їхнім розміщенням.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: