Обама позбавить фінансистів надприбутків

П'ятниця, 28 листопада 2008, 20:33 -
 

Жорсткість контролю за фінансовим сектором може значно обмежити доходи для багатьох фінансових установ США.

Про це повідомляє інвестиційний управляючий КУА "Бонум Груп" Аудрюс Міцюкявічюс.

Таку тенденцію пов'язують з майбутніми секретарем казначейства США Т.Гейтнером і головою Національної ради економіки Л.Саммерс, які відомі своїми скептичними настроями у питанні фінансових деривативів.

Світова фінансова криза досить сильно змінила погляди більшості американців на базові принципи господарювання. Можлива жорсткість контролю за сектором обіцяє значне обмеження доходів для багатьох фінансових установ країни, відзначає експерт.

Реклама:

Т.Гейтнер і Л.Саммерс у різний час вже займали важливі посади в секторі державних фінансів в адміністраціях У.Клінтона і Дж.У.Буша.

За словами Міцюкявічуса, незважаючи на це, вони відомі скептичними поглядами на основні інструменти "грінспеновської" традиції фінансової справи, зокрема, на похідні фінансові інструменти (деривативи).

Подібна думка характерна для багатьох сучасних американських аналітиків. Вони вважають, саме деривативи, які так активно захищав 1994 року А.Грінспен, зараз стали причиною виникнення більшості "пузирів" у фінансовій сфері.

Дійсно, тотальне захоплення похідними інструментами призвело до того, що фінанси стали працювати не на економіку, а на самих себе, запевняє  керуючий КУА.

Надприбутки найбільших гравців фінансового сектору оберталися відсутністю притягнутих коштів (кредитних або недоотриманих від емісій своїх цінних паперів) в цілих галузях економіки США.

Так, інвестиційний банк Golman Sachs 2007року отримав прибуток у 11,6 млрд. дол., що на 22% більше показників 2006 року і на 207% більше 2005 року.

Якщо порівняти це з показниками лідерів машинобудівної і IT-галузей Boeing Co. і Intel Corp., то за 2007 рік ці могутні компанії на двох заробили менше фінансового гіганту - по 4 і 7 млрд дол. відповідно, аргументує експерт.

У порівнянні з 2005 роком приріст прибутку Boeing Co. склав "скромні" 58%, а в Intel Corp.  прибуток навіть знизився на 24%. Але ці показники ніщо у порівнянні з фінансовою звітністю автоконцерну General Motors. Його чисті збитки склали 43,2 млрд. дол. 2007року, 2 млрд. 2006 року і 10,4 млрд. 2005 року.

Міцюкявічус додає, що фінансові установи не тільки не сприяли розвиткоу цього й іншого автовиробників, але і при нагоді їх "топили". Показовим у цьому плані став випадок з перетворенням у "неліквід" акцій німецької Volkswagen AG наприкінці жовтня 2008р.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: