Доктрина Обами: 10 думок президента США про економічну політику

Доктрина Обами: 10 думок президента США про економічну політику

Четвер, 13 жовтня 2016, 08:00 -
Барак Обама написав розгорнуту статтю в The Economist, в якій підбив підсумки роботи і визначив основні виклики для свого наступника та для країни в цілому. ЕП пропонує ознайомитися із основними тезами його бачення.

Поки в Сполучених Штатах збігають останні тижні президентських перегонів, а світ з цікавістю спостерігає за дебатами  Дональда Трампа та Хілларі Клінтон, діючий президент  Барак Обама написав розгорнуту статтю в The Economist, в якій підбив підсумки роботи і визначив основні виклики для свого наступника та для країни в цілому.

Обама в cтатті відзначає, що результати його політики є очевидними, адже вдалося "запобігти Другій Великій Депресії", а Америка нині є "стійкішою економікою, яка зростає".

Хоча економічна політика Обама мала мінімум стільки ж критиків, як і прихильників, останнє опитування дослідницького центру Gallup показало, що за президентства Обами американці відчули поліпшення якості життя.

Так, із січня 2009 року, коли Барак Обама вступив на посаду президента, відсоток американців, які можуть назвати своє життя "процвітаючим" зріс майже на 4 процентних пункти - з 51,6% до 55,4%. Хіба це не є головний показник?

Реклама:

ЕП пропонує ознайомитися із основними тезами із бачення Барака Обами "Дороги вперед" для американського суспільства та економіки.

1. Це правда, що Америку охопила певна тривога стосовно сил глобалізації, імміграції, технологій і навіть самих змін (…). Це невдоволення значною мірою викликано побоюваннями, які за своєю суттю не є економічними (…). Ми долали ці страхи раніше і подолаємо їх знову.

2. Не дивно, що так багато людей згодні з заявою про те, що гра ведеться за нечесними правилами. Однак попри цілком зрозуміле розчарування, треба визнати, що воно в багатьох випадках нагнітається політиками, які не поліпшують ситуацію, а загострюють проблему.

Важливо пам'ятати, що капіталізм був найкращим з відомих світові рушіїв для процвітання та створення сприятливих можливостей.

3. Це парадокс, який визначає сутність сьогодення. Ніколи раніше світ не був таким процвітаючим, водночас у нашому суспільстві панують невизначеність і тривога.

4. Ми маємо вибір - повернутися до старої, закритої економіки або наполегливо рухатися вперед, визнаючи нерівність, яка може породжуватися глобалізацією, водночас зробити все можливе, аби глобальна економіка працювала краще для усіх, а не лише для тих, хто на вершині.

5. Прагнення прибутку може стати потужною силою для досягнення суспільного блага, яка спонукатиме бізнес створювати продукти, від яких споживачі у захваті, або мотивувати банки надавати позики компаніям, що розвиваються. Однак лише це не призведе до загального процвітання та зростання.

6. Принципово, що капіталізм, який створено меншістю та який і не підзвітний більшості, є загальною загрозою (…) Світ, у якому 1% населення контролює такі ж багатства, як і 99% жителів планети, ніколи не буде стабільним. (…) Економіки є більш успішними, коли ми ліквідуємо розрив між багатими і бідними, адже тоді зростання йде на користь кожному. Це не лише питання моралі.

Дослідження показують, що в країнах з вищим рівнем соціальної нерівності характерне нестійке зростання та частіші випадки рецесії. Концентрація багатств на вершині соціальної піраміди означає зниження споживчих витрат в широких верствах населення, тобто витрат, що стимулюють зростання ринкових економік.

7. Повне відновлення віри в економіку, за якої працелюбні американці можуть йти вперед та досягати успіху, вимагає роботи за чотирма основними напрямами: стимулювання зростання продуктивності праці, боротьба із нерівністю, гарантування робочого місця кожному, хто хоче працювати, та створення стійкої економіки, орієнтованої на подальше зростання.

8. Підвищення продуктивності праці та зарплат також залежить від створення глобальних перегонів за першість в правилах торгівлі. Хоча деякі громади і постраждали через іноземну конкуренцію, торгівля більше допомогла нашій економіці, ніж нашкодила.

9. Фінансова криза болісно підкреслила необхідність створення більш стійкої економіки - економіки, яка стабільно зростає без грабунку майбутнього задля задоволення сьогоднішніх потреб.

Не повинно бути жодних сумнівів, що вільний ринок процвітає тільки тоді, коли існують правила, що захищають його від системних збоїв та створюють умови для добросовісної конкуренції.

10. Політична система США може засмучувати. Повірте мені, я знаю. Однак протягом більш ніж двох століть вона була джерелом економічного та соціального прогресу. Прогрес останніх восьми років також повинен давати світові певну надію (…).

Для подальшої роботи закладено новий фундамент. Нам необхідно створювати нове майбутнє. Це майбутнє повинно забезпечити не тільки стабільне, а і загальне зростання.

Реклама: