Дубина без Тимошенко не підпустить Газпром до труби

Четвер, 27 листопада 2008, 11:59
 

"Нафтогаз" не буде погашати $2,4 млрд боргу перед "Газпромом" за рахунок транзиту без рішення уряду.

Про це в інтерв'ю "Комерсант-Україна" заявив глава "Нафтогаз" Олег Дубина.

"Я не можу цього зробити, тому що не внесено зміни до бюджету 2009 року, а транзитний платіж є значним фінансовим надходженням у бюджет. За 10 місяців цього року "Нафтогаз" перерахував у бюджет країни 13,8 млрд грн, або 17% від його дохідної частини. Тому таке рішення має ухвалити уряд", - пояснив він.

Реклама:

Дубина також пояснив, що заборгованість по газу пов'язана з падінням споживання газу в країні.

"Згідно з наказом, 15 жовтня ми повинні були припинити закачування газу в ПГС, але через теплу зиму і невибрання споживачами ми продовжили його накачувати. У вересні споживання газу упало на 300 млн кубометрів до плану, у жовтні - на 1,5 млрд, а в листопаді падіння складе 1,9-2 млрд кубометрів газу", - розповів глава НАК.

"Цей газ не пропаде. Він потрібен для підтримки постачань у Європу на випадок різкого похолодання майбутньої зими, як це було в грудні-січні минулого опалювального сезону. І там (у "Газпрому".) є розуміння ситуації", - запевнив Дубина.

За його словами, борг "Нафтогазу" перед RosUkrEnergo цілком збалансований запасами газу в ПГС.

"Крім того, треба враховувати проблему неплатежів в Україні. Ми розраховували покупку валюти за гривню за курсом 5,05, а сьогодні я навіть поки не розумію, де її поміняти за пристойним курсом. От зараз поїду в Національний банк домовлятися", - поскаржився Дубина.

На питання, що стоїть за пропозицією залучити "Газпром" до розробки чорноморського шельфу, Дубина сказав: "Коли востаннє була розмова, то ми запропонували - якщо "Нафтогаз" одержить частку в ресурсах на суші Росії, "Газпром" одержить частку на шельфі Чорного моря. Але ця розмова не була покладена на папір і оформлена належним чином. Ми лише поговорили і залишили це питання на перспективу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: