Росія й Україна розставлять "цукрові" акценти

Вівторок, 18 листопада 2008, 13:27
 

Росія й Україна до кінця року визначать режим торгівлі цукром з 2009 року.

Про це повідомив журналістам заступник директора департаменту торговельних переговорів Мінекономрозвитку РФ Андрій Кушніренко.

Він не виключив, що в торгівлі цукром може бути введений режим, що діє між Росією і Білорусією, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

На цей час цукор вилучений з режиму вільної торгівлі між Росією й Україною. Режим вилучення припиняє діяти з 2009 року.

Реклама:

"Ми досить переконливо показали українській стороні, що непродовження вилучення чревате значними погрозами для російського ринку цукру і виробників", - заявив Кушніренко.

За його словами, українська сторона навела свої аргументи, "поки йде обмін аргументами, до кінця року буде прийняте рішення".

Як вважає Кушніренко, частина аргументів української сторони можна легко спростувати. Зокрема, партнери по переговорам заявляють, що газ на Україні дорожче, ніж в Росії.

"Але коли ми розглядаємо ціни на газ на врожайність буряку - скільки буряку або цукру можна отримати з гектару - враховуємо підтримку, яку здійснює уряд України і Росії виробникам, то виявляється, що різниця в цінах на газ йде на користь українських виробників цукру з урахуванням тих субсидій, що їм дає український уряд", - заявив він.

Кушніренко відзначив, що відповідно до угоди між РФ і Україною про режим вільної торгівлі, що була підписана 2005 року, країни можуть в однобічному порядку прийняти рішення про режим вилучення тієї або іншої продукції з вільної торгівлі.

"Можна розглянути так називаний білоруський варіант", - заявив він.

Як уже повідомлялося, Росія і  Білорусія в останні роки погоджують обсяги постачань білоруського цукру в РФ, і білоруська сторона із своєї сторони гарантує, що ці постачання не перевищать погоджених обсягів.

Зокрема, на 2009 рік погоджений обсяг постачань цукру з Білорусії в РФ складає 150 тис. тонн, це на 50 тис. тонн більше, ніж у 2008 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: