НБУ обурюється на банківські ігри з курсами

Четвер, 9 жовтня 2008, 11:35

Нацбанк обурився різким підвищенням курсу наявного долара, а також відмовленням ряду банків продавати його населенню і пообіцяв застосувати до порушників "адекватні заходи впливу", повідомляє видання видання "Комерсант-Україна".

Банкіри говорять, що курс підвищується через паніку на міжбанківському ринку, який ігнорував НБУ. У результаті вчора Нацбанк вийшов на міжбанк з інтервенцією, продав 200 млн дол за курсом 5 грн/дол і зміг збити тренд підвищення долара – до вечора він коштував 5,3/5,9 грн/дол. Банкіри говорять, що якщо НБУ з'явиться на ринку в найближчі два дні, то наявний курс зможе опуститися до 5,3-5,35 грн/дол.

За данними "Комерсанту", увечері 7 жовтня головне керування НБУ по Києву і Київській області розіслало банкам лист #10-105/18796, у якому виразило збурювання порушеннями ведення обмінних операцій поруч банків, не вказавши, утім, їхніх назв. У листі говориться, що керування одержало численні скарги громадян і провело аналіз стану наявного валютного ринку з виїзними перевірками.
Виконуючий обовязки начальника головного управління НБУ по Києву і Київській області Віктор Медведєв підкреслює в документі: "Мають місце факти відмовлення з боку касирів пунктів обміну іноземної валюти і кас банків у продажі населенню іноземної валюти, обмеження сум продажу валюти, зміни протягом робочого дня курсів покупки і продажі валют. Спостерігається також необґрунтований ріст курсів продажу валют". У Нацбанку відзначають, що виявлені факти говорять про порушення банками і їх агентами інструкції НБУ про порядок ведення валютообмінних операцій (постанова #502), і попереджають, що до порушників будуть застосовані "адекватні заходи впливу". Так, у 2006 році НБУ тимчасово припиняв дозволи на відкриття обмінних пунктів Агрокомбанку.
У фінустановах до яких звертався "Комерсант",  банкіри заявляли, що порушення, виявлені регулятором, "відносяться не до них". Але неофіційно визнавали, що такі проблеми з'являються скрізь через паніку на валютному ринку, пов'язаної з ростом курсу долара. "На спекуляціях намагаються заробити,– говорить один з банкірів.– Відмовлення від продажу валюти можна мотивувати тим, що вона закінчилася і поки ми її не довезли, тому що на дорогах пробки. В інструкції сказано, що не можна змінювати курс частіше ніж раз на день, але це можна зробити зі зміною касира. Тому можна написати, що поміняли касира. Потрібно стабілізувати курс, щоб не було таких спекуляцій".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: