Криза може перейти до більш небезпечної стадії

Понеділок, 27 жовтня 2008, 09:56
 

Фінансові ринки продовжили на минулому тижні майже вільне падіння через триваючу паніку серед інвесторів.

Інвестори ліквідують позиції перед загрозою настання вже не просто рецесії, але, можливо, депресії, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

У понеділок акції в Азії продовжили знижуватися на тлі різких і різнонаправлених коливань котирувань окремих паперів. Індекс Nikkei 225 досяг у ході торгів 26-літнього мінімуму, але потім виріс на 0,6%. Індекс MSCI Asia Pacific знизився в понеділок на 1,7%.

Інвестори ліквідують все і скрізь, сказав агентству Bloomberg Вальтер Герасімовіч з керуючої компанії Meditron Asset Management.

Реклама:

П'ятниця, здається, стала днем, коли багато людей в усьому світі прийшли до переконання, що економіка рухається до тривалої рецесії, пише The Wall Street Journal.

У Європі індекс Dow Jones Stoxx 600 втратив у п'ятницю 4,7%, у США Dow Jones Industrial Average упав на 3,6% - до мінімальних за п'ять років 8378,95 пункту.

Розпродаж і паніка на ринках акцій, валюти стала настільки непередбачуваною, що вже стала практично самовідтворюватися і майже не залежить від зовнішніх подій, пише International Herald Tribune.

Новим поворотом кризи на минулому тижні стало посилення падіння emerging markets, що нещодавно розглядалися останньою світлою плямою на карті світової економіки.

Фондовий індекс MSCI для ринків, що розвиваються, у п'ятницю втратив 7,9%, за тиждень - 15%, за місяць - майже 40%. Паралельно знижуються курси валют країн. Так, бразильський реал подешевшав за тиждень на 5,7%, українська гривня - на 10,5%.

Відхід інвесторів з emerging markets викликаний не тільки втратою довіри і страхами, але й необхідністю репатріації грошей для повернення боргів хедж-фондами й іншими гравцями. Це тенденція може протривати як мінімум до кінця року, негативно впливаючи на ситуацію на нових ринках, вважає аналітик  Societe Generale Альберт Едвардс.

Крім того, за місяць ціни на сировину знизилися приблизно на 30%. Ціни на нафту за підсумками тижня знизилися на 11% - до 65 дол. за барель.

Аналітики чекають тільки поганих новин про стан економіки й в розвинутих, і в країнах, що розвиваються. При цьому починають погіршуватися показники не тільки фінансових, але й компаній з інших секторів економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: