НБУ констатує скорочення золотовалютних резервів

Четвер, 23 жовтня 2008, 19:09
 

Національний банк констатує скорочення з початку жовтня золотовалютних резервів з 37,5 млрд. доларів до 34,3 млрд. дол.

Про це журналістам повідомив голова НБУ Володимир Стельмах.

"Золотовалютні резерви на сьогодні в нас становлять 34,299 млрд. доларів. На 1 жовтня резерви були 37,5 млрд. доларів", - сказав він.

Голова Нацбанку зазначив, що обсяг продажу валюти на міжбанку учасниками ринку з початку жовтня становив 4,055 млрд. доларів, або близько 200 млн. доларів у середньому на день, повідомляє агентство "Українські новини".

Реклама:

"З початку жовтня на міжбанківському валютному ринку (без обліку інтервенцій НБУ) було продано (валюти на) 4,055 млрд. у доларовому еквіваленті. Середньоденний обсяг - десь 200 млн. Хоча раніше були золоті часи, коли в нас середньоденні обсяги були 350 млн., а потім почали зменшуватися й зменшуватися", - сказав він.

Серед причин зменшення обсягу пропозиції валюти на міжбанку Стельмах назвав скорочення надходжень від експорту, а також прагнення учасників ринку, які мають валюту, притримати її для подальшого продажу за більше високою ціною.

"Скоротилося число продавців іноземної валюти внаслідок скорочення обсягів експорту... Затримується випуск валюти (на ринок). Виходить, ті клієнти, на яких немає тиску платежів у національній валюті, вони сидять на цій валюті... На рахунках у банків (обсяги валюти клієнтів) росте, а ринок не поповнюється. Ми нічого не можемо зробити, адже ми обов'язковий продаж (валютного виторгу) зняли", - сказав він.

Продавши з резервів з початку жовтня близько 2 млрд. доларів, НБУ поки не досяг стабілізації курсу гривні.

Як повідомляло агентство, у вересні золотовалютні резерви НБУ скоротилися на 1,4% - до 37,529 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!