Тріше закликає банки відновити кредитування

Понеділок, 20 жовтня 2008, 15:22
 

Голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше закликав банки відновити кредитування.

Тріше вважає, що після того, як регулювальні органи створили для банків всі умови для цього, вливши рекордні обсяги коштів на грошові ринки, вони можуть відновити кредитування, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на Bloomberg.

"Я очікую нормалізації відносин між банками, і це означає, що вони почнуть кредитувати один одного й своїх клієнтів, - заявив Тріше в інтерв'ю французькому радіо RTL. - Ситуація в банківській системі на шляху до нормалізації".

Вартість запозичень у доларах знизилася за підсумками минулого тижня вперше з липня завдяки діям ЄЦБ. Банк у рамках кредитних аукціонів задовольняв всі заявки, що надходили від банків.

Реклама:

"Ми спостерігаємо дуже важливу ринкову корекцію, що триває, - заявив Тріше. - Ми зіштовхнулися з дуже серйозною системною кризою ліквідності".

Крім збільшення обсягів кредитування банків, ЄЦБ цього місяця понизив базову процентну ставку вперше з 2003 року, а також послабив вимоги до боргових зобов'язань, під заставу яких він видає кредити фінансовим компаніям.

Уряди європейських країн, включаючи Францію, Німеччину й Іспанію, витратили приблизно 1,3 трлн. євро на гарантування кредитів банків і покупку їхніх часток.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: