Світові біржі не вірять у поліпшення

П'ятниця, 17 жовтня 2008, 11:18
 

Американський ринок 15 жовтня пережив гірший день з часів краху фондового ринку 1987 року - основні індекси впали на 7-8%.

Цьому сприяли невтішні макроекономічні показники США, а також зниження ділової активності, викликане зменшенням споживчого попиту, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Приклад американських майданчиків взяли біржі Європи й Азії. Українські експерти вважають, що прийшов час переглядати макроекономічні прогнози й в Україні.

В середу фондовий ринок США пережив найгірший торговельний день з часів кризи 1987 року. Індекс Dow Jones Industrial Average у середу знизився на 7,87%, Standard & Poor's 500 - на 9,03%, NASDAQ Comp. - на 8,47%.

Реклама:

Розпродаж акцій інвесторами на фоні слабких макроекономічних показників США підсилив побоювання, що заходи, спрямовані на запобігання фінансової кризи, є загрозою для реального сектора економіки.

Ситуацію погіршила заява голови Федеральної резервної системи (ФРС) Бена Бернанке про те, що паралізовані кредитні ринки представляють "істотну загрозу" для економіки.

Підтвердженням негативних прогнозів стала інформація про найбільший за останні три роки зниження обсягу роздрібних продажів у США. Крім того, індекс ділової активності у виробничому секторі штату Нью-Йорк (Empire State Manufacturing) знизився до -24,6 - мінімального рівня з 2001 року.

В опублікованому в середу регіональному економічному огляді ФРС "Бежева книга" йдеться, що у вересні спостерігалося ослаблення економічної активності в США, викликане переглядом інвестиційних планів компаній внаслідок скорочення споживчих видатків.

Ринки акцій Європи, слідом за США й Азією, відкрилися різким зниженням через занепокоєння, викликане уповільненням розвитку глобальної економіки.

Загальноєвропейський індекс "блакитних фішок" FTSE Eurofirst 300 знизився на 2,31%, у середу його падіння склало 6,5%. У сировинному секторі на 6,3% знизилися акції Rio Tinto, на 3,9% - BHP Billiton.

Японський фондовий індекс Nikkei знизився на 11,41%, при цьому істотний тиск на нього мали акції компаній, що залежать від глобального попиту, таких як Canon і Honda Motors.

Слабкі економічні показники й попередження ФРС про те, що суворі часи ще не минули, відбилися на ціні листопадових ф'ючерсів. Котирування Brent знизилися на 1,17 дол., до 69,63 дол. за барель.

Український індекс ПФТС у четвер втратив 5,17%, опустившись на 267,31 пункт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: