Тріше хоче повернути фінансові ринки до "дисципліни" 50-річної давнини

Середа, 15 жовтня 2008, 10:34
 

Регулювальні органи, що приймають заходи для відновлення світової фінансової системи, повинні спробувати повернути на ринки "дисципліну", що існувала протягом кількох десятиліть після завершення Другої світової війни.

Про це заявив голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

"Можливо, те, що нам потрібно, - це повернення до Бреттонвудської угоди, повернення до порядку, - цитує агентство Bloomberg слова Тріше. - Імовірно, що фінансовим ринкам необхідна дисципліна, макроекономічна, монетарна й ринкова".

Деякі представники європейських регулювальних органів наполягають на жорсткості контролю фінансової системи в умовах кредитної кризи, що досягла своєї кульмінації минулого тижня, коли фондові ринки продемонстрували рекордне падіння з 1933 року.

Реклама:

Прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун заявив у понеділок, що регулювальні органи "повинні розробити нові правила для умов глобального руху капіталу", так само, як у свій час автори Бреттонвудської угоди "розробили правила для умов обмеженого руху капіталу".

Бреттонвудська угода була підписана країнами-членами ООН 1944 року. Відповідно до неї був утворений Міжнародний валютний фонд і Міжнародний банк реконструкції й розвитку, долар був закріплений у якості світової резервної валюти, а також була встановлена прив'язка інших валют до долара за фіксованим курсом.

"Якщо не буде дисципліни, під питання буде поставлене функціонування ринкових економіки й наших фінансових ринків", - заявив Тріше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: