Україна залишиться без цукру

Вівторок, 14 жовтня 2008, 12:42

За дев'ять місяців цього року виробництво цукру знизилося на 58,5% в порівнянні з минулим роком.

Про це повідомив у понеділок Держкомстат. У Мінагрополітіки ці дані пояснюють скороченням кількості працюючих заводів і пізнім збиранням цукрового буряка. В результаті протягом року вартість цукру може вирости на 17-33%, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

За даними Держкомстату, обсяг виробництва бурякового цукру в Україні в січні-вересні знизився в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 58,5% - до 93,1 тис. т. У вересні-жовтні було вироблено 200 тис. т цукру - у два рази менше, ніж за той самий період минулого року, додали в Мінагрополітіки.

Цього року збирання цукрового буряка почалося пізніше через погані погодні умови, говорить заступник міністра аграрної політики Іван Демчак.

Реклама:

Нині зібрано 3 млн. т цукрового буряка, тоді як рік тому було 6 млн. т. Крім того, цього року переробкою буряка займаються 55 заводів проти 96 минулого року, додають у Міністерстві.

Мінагрополітіки прогнозують, що з буряка врожаю цього року буде вироблено не менше 1,6 млн. т цукру. "З урахуванням перехідних запасів минулого року, які складають 800-900 тис. т, в Україні цукру буде більш ніж достатньо. Ніяких передумов для зростання цін на нього немає", - впевнений Іван Демчак. Оптова ціна на цукор в Україні вже майже два роки зберігається на рівні 3-3,1 тис. грн./т.

Але учасники ринку з цим не згодні. "За нашими даними, перехідні запаси не перевищують 300 тис. т, а обсяг виробництва цукру складе не більше 1,5 млн. т", - говорить голова правління "Західної компанії  "Дакор" Мирослав Поліо. За його словами, навіть з урахуванням ввезення до України 250 тис. т цукру-сирцю в рамках угод з СОТ - це не покриє попит, адже споживання цукру складає 2,2-2,3 млн. т на рік.

Найближчим часом можна чекати короткочасного зниження цін на цукор: в середньому на 17%, до 2,5 тис. грн./т. Світова фінансова криза значно ускладнила виробникам доступ до кредитних ресурсів. У такій ситуації цукрові заводи, яким гроші потрібні негайно, можуть почати продавати цукор за демпінговою ціною.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!