Банки не довіряють державі

Середа, 1 жовтня 2008, 11:20

Мінвуглепром намагається залучити кредити на 3,1 млрд. грн.

Міністерство вугільної промисловості звернулося до українських банок з проханням видати кредити державним шахтам на 3,1 млрд грн під максимальну ставку 18% річних, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Але у зв'язку з дефіцитом ліквідності банкіри не готові видавати позики. Вирішенням проблеми могло б стати кредитування під ринкову ставку 25%, але низька рентабельність шахт не дозволить окупити такий займ.

У вівторок Міністерство вугільної промисловості розпочало переговори з українськими, японськими й американськими банками із залучення кредитів під держгарантії на технічне переоснащення державних вуглевидобувних підприємств.

Реклама:

"Для цього на конкурсній основі буде відібрано 30 кращих бізнес-проектів переоснащення очисних лав на державних шахтах України, які й будуть запропоновані для кредитування",- повідомив перший заступник міністра Олександр Францишко.

Позики на 3,1 млрд. грн. міністерство має намір залучити ще до кінця року, з них частина коштів буде вкладена в завершення будівництва ряду об'єктів. Бюджетом передбачено часткову компенсацію ставок за кредитами, залученими держшахтами, розміром до 10%: у бюджеті на 2008 рік закладено 107 млн. грн., у проекті бюджету на 2009 рік - 120 млн. грн.

При такій компенсації окупність проектів складе біля п'яти років, розрахували в Мінвуглепромі. Максимальна ставка за кредитами не повинна перевищувати 18%.

На зустріч, за інформацією прес-служби Мінвуглепрому, було запрошено "більше 30 представників вітчизняних банків", але в списку учасників їх виявилося всього дев'ять: "Камбіо", "Кредит промбанк", "Надра", "Ощадбанк", "Промінвестбанк", "Укргазбанк", "Укрсоцбанк", "Укрексімбанк" і "Хрещатик". Але навіть з цими банками не вдалося підписати згоду на фінансування шахт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: