Україна збільшила торгівлю з Європою втричі

Середа, 10 вересня 2008, 11:33

Євростат оприлюднив звіт про торгівлю товарами між Україною і країнами ЄС.

Згідно з цими даними, з 2000 до 2007 року товарообіг між країнами збільшився втричі, повідомляє видання "Дело.

Помітніше за все "додав у вазі" український експорт до Європи: з 5,5 до 22,4 млрд. євро. Темпи імпорту також вражають: зростання з 4,8 до 12,4 млрд. євро.

2007 року на частку України припало 2% експорту й 1% імпорту країн ЄС. Таким чином, наша країна посіла 16 сходинку за показником вагомості торговельних партнерів для ЄС.

Реклама:

Три чверті європейського імпорту до України 2007 року склали промислові товари. Активніше до нас везли ліки, автомобілі й мобільні телефони.

За словами Станіслава Картавих, аналітика компанії Foyil Securities, імпорт фармацевтичної продукції до України за останній рік збільшився на 45%. Таке значне зростання експерт зв'язує із скасуванням деяких обмежень після вступу України до СОТ.

"Відбувається заміна внутрішніх дорогих препаратів на більш дешеві аналоги з ЄС", - припускає експерт. Разом з тим він не заперечує можливості існування схем реекспорту, в яких наша країна слугує "перевалочною базою" для поставок ліків до інших країн.

Більше за все Україна відправляла до Європи метали, соняшникову олію, залізну руду й нафту. 

Серед 27 країн-членів ЄС найбільшим експортером стала Німеччина.

2007 року ця країна поставила до України товари на суму 5,9 млрд. євро, або 26% від усього європейського імпорту. Італія стала найбільшим імпортером: туди Україна ввезла продукцію на 2,4 мільярди євро, а це 19% експорту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: