Негативний вплив на український фондовий ринок триває

Четвер, 3 липня 2008, 10:08

Позитивні піврічні фінансові й виробничі результати українських компаній не зможуть повною мірою компенсувати негативний вплив української макростатистики й впливу ззовні.

Як повідомляє "Fundmarket" про це говоритиься в аналітичній записці КУА "Магістр", яка була передана УНІАН.

На думку аналітиків, "падіння українського фондового ринку продовжиться найближчим часом на фоні негативного впливу корпоративної звітності великих світових компаній за другий квартал і прогнозований зріст цін на нафту до 150-160 доларів до серпня 2008 року".

Як відзначають аналітики, "подорожчання кредитів через нестабільність банківської системи й тривале падіння ліквідності ставлять під сумнів перспективи росту ВВП в Україні у другому півріччі 2008 року".

Реклама:

Крім пасивності НБУ на міжбанківському валютному ринку (зміцнення гривні до 4,55 UAH/USD), черговим нововведенням стала жорсткість вимог НБУ до резервування під кредитні операції комерційних банків (необхідність 100%-го покриття проблемних кредитів і 20%-го резервування притягнутих зовнішніх позик).

Крім того, затримка відшкодування ПДВ експортерам (борг ДПАУ з ПДВ перевищує 1 млрд. грн.), імовірно, створить для експортерів додаткові труднощі в третьому кварталі цього року.

До того ж аналітики вважають, що очікуване у 2009 році підвищення ціни на газ до 400 доларів за тисячу кубометрів виразно вплине на рентабельність і темпи зросту промисловості в майбутньому.

Такі перспективи приводять до того, що інвестори закривають свої довгі позиції з метою змушеного вивільнення наявних коштів або в силу переоцінки цільової вартості компаній.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: