Продовольча криза поставила на межу виживання 37 країн

Середа, 2 липня 2008, 11:50

Продовольча криза поставила на межу виживання 37 країн, хоча у світі немає розриву між виробництвом і попитом на продукти харчування.

Про це сказав заступник генсека ООН з питань економічного розвитку Йомо Кваме Сандарам, повідомляє "Finance.ua" .

"У світі немає об'єктивних причин для продовольчої кризи. Є криза цін, яка багато в чому викликана фінансовими спекуляціями з товарними ф'ючерсами, що вздуває цінову спіраль", - заявив Сандарам, представляючи в штаб-квартирі ООН доповідь "Огляд світового економічного та соціального стану, 2008 рік: подолання економічної незахищеності".

Злет ціни на продукти можна пояснити безліччю факторів, які можуть бути подоланні за умови консолідованих рішень урядів, вважає високопоставлений представник ООН.

Реклама:

До них він відносить ослаблення долару та в цілому економіки розвинених країн, що провокує "втечу" інвесторів у товарні ф'ючерси, в тому числі й нафтові, призводячи до нового витка вже на більш високому рівні.

На його думку, ситуацію ускладнює використання продовольчих культур для виробництва біопалива й відгодівлі худоби.

Середній рівень цін на продовольство за три місяці 2008 року виріс на 53% до цін I кварталу минулого року. За прогнозом Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, сума на імпорт продовольства у 2008 році може перевищити 1 трлн. дол, що стане непосильним тягарем для країн, які вже опинилися на межі голоду.

"Економічна безпека в сучасному світі ще більш драматична, ніж у Європі після Другої світової війни. Ми закликаємо відродити дух "Плану Маршалла", що консолідував волю великої групи країн", - сказав Сандарам.

На його думку, сьогодні цими світовими лідерами могли б стати США, країни ЄС та ОПЕК, з яких далеко не всі виконали свої зобов'язання перераховувати 0,7% ВВП на користь розвитку країн "третього світу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: