Акції падають, тому що їх вимушено розпродають

Середа, 16 липня 2008, 18:04

Падіння на фондовому ринку України посилює розпродаж акцій низкою інвестиційних компаній, що змушені піти на продаж активів для погашення раніше залучених банківських кредитів.

Про це заявив керуючий директор інвестиційної компанії "Драгон Капітал" Томаш Фіала на прес-конференції, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Є деякі місцеві інвесткомпанії, що користувалися банківськими кредитами для вкладення в акції. Зараз їм доводиться ці кредити закривати і покривати видатки на своє існування. Вони змушені були за будь-які ціни ліквідувати свої позиції", - сказав він.

За словами Фіали, цей фактор підсилює негативний вплив на український ринок подій на міжнародних ринках.

Реклама:

"Червень був одним із найгірших місяців на глобальних фондових ринках. Україна пішла за іншими ринками, і в червні падіння тривало", - зазначив фінансист.

При цьому він додав, що для компаній з хорошою капіталізацією нинішня ситуація вигідна, оскільки вона "відкриває простір для дій".

"Основною причиною цього падіння (на фондовому ринку цього тижня) є поведінка місцевих інвесторів, інвестиційних компаній і брокерів", - сказав Фіала.

"За останні чотири роки сильного росту українського фондового ринку з'явилося дуже багато нових компаній, що не пройшли через корекції минулих років і думали, що ринок може йти тільки вгору", - пояснив він.

Фіала також вважає, що період корекції на фондовому ринку країни може тривати до кінця поточного року.

"Ми спостерігаємо, що ринок дуже сильно скоригувався після торішнього росту. Приблизно 40% з початку цього року - це на рівні деяких інших країн Східної Європи...Ця тенденція продовжиться до кінця року, хоча на сьогоднішній момент, думаю, ми ближче до кінця цього процесу, ніж до його початку", - відзначив він.

Крім того, Фіала висловив думку, що в найближчі роки національний капітал буде підсилювати присутність на фондовому ринку.

На сьогодні 80% інвестицій у фондовий ринок країни здійснюють іноземні інвестори, тоді як українські - усього 20%, але вже через три роки це співвідношення може змінитися до 50/50.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: