Іноземці відмовляються від українських банків

Четвер, 10 липня 2008, 11:19

Останнім часом почастішали випадки відмови іноземців від покупки українських банків.

Нещодавно National Bank of Greece остаточно відмовився від придбання "Кредитпромбанку", повідомляє видання "Экономические известия" .

До цього аналогічні переговори були перервані з "Укргазбанком", а Erste Bank відмовився від "Дельта Банку". Правда, грецький банк продовжує переговори щодо придбання "Родовiд Банку", однак форсувати угоду, на думку експертів, також не буде.

Ситуація показує, що міжнародна фінансова криза й негативні макроекономічні процеси в Україні створили якісно нове операційне середовище для комерційних банків, зазначив старший банкір ЄБРР Олександр Павлов.

Реклама:

Він додав, що можливе уповільнення темпів економічного зростання в країні й висока інфляції зменшують передбачувані доходи населення, перешкоджають довгостроковим інвестиціям і створюють невизначеність в економічній діяльності підприємств.

Це може призвести до збільшення простроченої заборгованості в корпоративних і роздрібних портфелях банків. При цьому банки в цілому ще не нагромадили достатнього досвіду й коштів для роботи з великою кількістю прострочених кредитів, а юридична система та інфраструктура в країні можуть не впоратися з потенційним масовим напливом справ із стягнення заборгованості.

Павлов повідомив, що одночасно з цим банки мають обмежені можливості фінансування на зовнішніх ринках: вартість запозичень зросла, гривнева ліквідність стримується регулятором, що диктує стабільно високі ставки на міжбанківському ринку. А ринок облігацій залежить від нестабільного попиту іноземних фондів.

Очікується, що темпи зростання банківської системи істотно зменшаться - з 76% у 2007 році до 30%-40% у 2008.

Така ситуація фактично зводить нанівець можливості вибухового зростання, характерного для попередніх років, і не дає можливості для реалізації досить успішних у недавньому минулому бізнес-моделей, націлених на швидке вирощування банків на продаж.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: