За зберігання товару на кордоні доведеться платити

Вівторок, 24 червня 2008, 11:43

Держмитниця знайшла спосіб компенсувати скасування митного збору після вступу України до СОТ.

Імпортерів зобов'яжуть платити за зберігання товарів і транспортних засобів на митних складах понад десять днів, - повідомляє "Комерсант-Україна" .

Це повинно розвантажити митниці, які перетворилися в безкоштовні охоронювальні склади, впевнені у відомстві, а також прискорити проходження товару через кордон.

У зв'язку зі вступом України до Світової організації торгівлі (СОТ) 16 травня Держмитниця скасувала митний збір за зберігання товарів на складах митниць, передбачений постановою Кабміну №65 від 27 січня 1997 року.

Реклама:

Після цього, за словами чиновників Держмитниці, власники експортованих та імпортованих товарів і транспортних засобів почали використовувати склади митних органів "як безкоштовне місце зберігання товарів без будь-яких зобов'язань зі свого боку".

Згідно ч. 5 ст. 168 Митного кодексу (МК), Держмитниця відповідає за втрату або ушкодження товару, що перебуває на митному складі. Після скасування митного збору не залишилося інших механізмів відшкодування збитків від такого зберігання, відбулося "швидке затоварення і необґрунтовані витрати бюджету на утримання митних складів".

У зв'язку із цим 11 червня уряд прийняв постанову №533, що дозволяє Держмитниці в місячний термін ввести плату за використання складів.

23 червня Держмитниця оприлюднила проект "Порядку стягнення плати за зберігання товарів і транспортних засобів на складах митних органів", що дозволяє суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності протягом десяти днів безкоштовно використовувати склади.

В документі зазначено, що після закінчення десятиденного терміну використання складу, підприємці повинні будуть заплатити за зберігання товару на закритих площах від 1 до 2 євро на добу (за кубометр), на відкритих - за 1 і 0,5 євро. Зберігання легкових автомобілів, мікроавтобусів, мотоциклів і мопедів (максимальна вага до 3,5 тис. кг) митники оцінили у 10 євро, вантажних транспортних засобів і автобусів (понад 3,5 тис. кг)- у 20 євро.

До скасування митних зборів ставка залежала від вартості товару та становила 0,5% (стягувалася за весь термін зберігання).

У Держмитниці очікують, що одержать від підприємців за зберігання товарів понад десять днів не менше 6 млн грн, як і в минулому році, а компанії будуть змушені прискорити розмитнення своєї продукції.

Експерти впевнені, плата необхідна для того, щоб Держмитниця одержувала податки в момент перетинання кордону, а не після закінчення терміну зберігання на складі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: