НБУ буде платити банкам за резерви

Вівторок, 29 вересня 2009, 09:30

Національний банк лібералізував свою політику щодо обов'язкового резервування банків та з 2 жовтня почне платити їм за розміщення коштів на спецрахунку.

Розмір ставки поки не визначено, але з огляду на те, що НБУ залучає кошти під 8-10%, а облікова ставка становить 10,25%, українські банки зможуть розраховувати щомісячно в сумі не більше ніж на 46 млн. грн.

Така система резервування була введена 3 серпня. Установи тоді перевели у центробанк 40% своїх резервів, сформованих за останній звітний місяць, пише видання "Комерсант-Україна".

З 10 вересня НБУ збільшив цю норму до 50%.

"За залишками коштів обов'язкових резервів, які перераховані банками на окремий рахунок у центробанк, Нацбанк нараховує відсотки у встановленому ним порядку за умови дотримання банком порядку формування та збереження обов'язкових резервів", - говориться в постанові.

Новий принцип в НБУ пояснюють впровадженням в Україні світових стандартів резервування.

"У світі існують різні практики, і центробанки нараховують відсотки за резерви, тому що банки не можуть користуватися цими коштами", - відзначив директор дирекції НБУ з банківського регулювання та нагляду Василь Пасічник.

Як сказало джерело в НБУ, розмір ставки буде визначено окремою постановою:

"Правлінню будуть запропоновані різні варіанти. У багатьох країнах є плата за обов'язкове резервування. Відсоток зазвичай нараховується у розмірі облікової ставки, за якою центробанк рефінансує або залучає гроші на ринку. Як правило, це 0,5-1%".

Облікова ставка НБУ з 12 серпня знижена з 11% до 10,25%. При цьому депозитні сертифікати на два-три місяці Нацбанк зараз розміщує під 8-10% річних.

На 10 вересня банки перерахували в НБУ 5,5 млрд. грн. обов'язкових резервів.

Якщо регулятор вирішить виплачувати відсотки за резерви у розмірі облікової ставки, то йому доведеться платити кредитним установам щомісяця до 46 млн. грн. При ставці до 1% процентні витрати НБУ зменшаться в 10 разів.

Банкіри залишилися задоволені рішенням НБУ.

"Нацбанк запровадив практику, коли банки змушені постійно зберігати 50% резервів на його рахунку. І банки почали звертатися з проханням, що за ці гроші потрібно платити", - наголосив заступник голови правління "Дочірнього банку "Сбєрбанк Росії" Дмитро Золотько.

"У Нацбанку зберігаються великі обсяги залишків. Якщо регулятор наблизить ставку по них до облікової або до ставки рефінансування, то ми перейдемо на світові стандарти резервування", - вважає директор казначейства "Укрсоцбанку" Фелікс Інденбаум.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!