Тимошенко чекає місію МВФ за тиждень

Середа, 17 червня 2009, 16:49

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) прибуде до України 24 червня для другого перегляду кредитної програми stand-by.

Про це заявила під час зустрічі з міністрами закордонних справ Польщі і Німеччини у Києві прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"24 червня в Україну прибуде місія МВФ, щоб ми продовжили наше співробітництво. Ми розраховуємо наприкінці липня отримати третій транш у розмірі 3,2 млрд. доларів", - сказала вона.

Як повідомлялося, МВФ затвердив кредитну програму stand-by для України загальним обсягом 11 млрд. SDR на початку листопада 2008 року і тоді ж виділив перший транш по ній в розмірі 3 млрд. SDR.

Реклама:

Програма передбачала щоквартальну перевірку місією фонду виконання Україною умов меморандуму економічної політики, підписаного українським керівництвом, у разі дотримання яких країна отримує наступний транш кредиту.

У кінці січня - на початку лютого 2009 року місія МВФ не змогла завершити перегляд через ряд неузгоджених питань, тому надходження другого траншу, спочатку заплановане на 15 лютого, було відкладено. Позитивний висновок за підсумками першого перегляду місія змогла зробити лише у кінці квітня.

Місія МВФ підтримала пропозицію української сторони збільшити розмір другого траншу з 1,25 млрд. SDR до 1,9 млрд SDR і направити понад половину цієї суми на покриття дефіциту бюджету, тоді як традиційно одержувачем коштів МВФ був Нацбанк, а їх цільове призначення полягало у підтримці платіжного балансу.

Оновлений за підсумками першого перегляду програми графік надходження коштів передбачає виділення Україні третього траншу в розмірі 2,125 млрд. SDR (3,27 млрд. доларів за поточним курсом) за підсумками запланованого на червень другого перегляду, четвертий в розмірі 2,5 млрд. SDR (близько 3,84 млрд. долапрів) - у разі успішного завершення третього перегляду програми у листопаді 2009 року.

Для отримання третього траншу Україна повинна, зокрема, розпочати на практиці рекапіталізацію банків і внести поправки до законодавства про посилення незалежності Національного банку.

Щоб отримати четвертий транш Києву необхідно буде прийняти поправки до закону "Про відновлення платоспроможності боржника або оголошення його банкрутом", які б полегшили можливості досудової санації і знизили рівень надмірних зобов'язань.

Крім того, з кінця вересня повинна бути почата публікація детальної інформації про банки, зокрема, якість активів і зобов'язань, власників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!