PROMOTED

Перше засідання Палати фахівців УФПМО - перші кроки до європейського партнерства

Четвер, 5 жовтня 2023, 16:54 -

19 вересня пройшло перше засідання Палати фахівців УФПМО (Українська Федерація Професійних Медичних Об'єднань).

На зустріч було запрошено учасників з понад 90 професійних організацій-членів УФПМО, представників державних органів, Міністерства охорони здоров’я. А також партнерів з розвитку медичної науки, освіти та навчання. Спеціальним гостем став представник Європейського Союзу Медичних Спеціалістів (UEMS).

 

В організаційній частині заходу було обрано Секретаря та п’ятьох заступників Голови Палати фахівців УФПМО,  опрацьовано проект "Положення про Палату фахівців УФПМО", запропоновано перелік постійно діючих Комісій та робочих груп. Голосування з усіх питань проведено в офлайн та онлайн режимі.

Понад чотири години зустрічі зайняла ділова частина, яку після хвилини мовчання відкрив Голова профільного комітету Верховної  Ради України  Михайло Борисович Радуцький та Міністр охорони здоров’я, Віктор Кирилович Ляшко. Привітав учасників також секретар РНБО України, Олексій Станіславович Соловйов.

Голова Палати фахівців, академік НАМН, доктор медичних наук, професор Фещенко Юрій Іванович нагадав про основні засади УФПМО і перспективи в рамках імплементації європейської моделі професійного самоврядування.

Саме через професійне самоврядування, з нашої точки зору,  реалізується солідарна відповідальність лікаря, роботодавця і професійної асоціації, яка опікується професією.

Тож перед нами постало завдання: замістити зруйнований адміністративний взаємозв’язок на сучасну модель, де може бути ефективно організований безперервний професійний розвиток лікарів. Ми взяли за прототип модель Європейського Союзу Медичних Спеціалістів (UEMS). Це найстаріша медична організація Європи, що налічує 65 років.

Головними завданнями організації є просування інтересів кожної медичної спеціальності,  визначення стандартів спеціальності, просування найвищих стандартів навчання, впровадження системи оцінки якості навчальних програм, акредитація, участь у законотворчому процесі, адвокація, забезпечення ефективної комунікації.

Ми вдячні за участь нашому засіданні шановному Президентові UEMS, професору Вассілосу Папалоісу з Великобританії.

В рамках своєї презентації пан професор Вассілос Папалоіс розповів про діяльність UEMS та досвід партнерства в царині впровадження стандартів освіти, клінічної практики піклування про пацієнтів, безперервного професійного розвитку лікарів. 

Сильний акцент був зроблений на відкритій позиції UEMS, яка є підґрунтям для принципів спільної роботи як в межах ЄС, так і поза кордонами Європейського Союзу.

Події останніх років показали, що більше не можна зосереджувати технології та знання в одній країні. Це вимагає колегіальної, транскордонної мобілізації ресурсів.

У цьому ключі професор Вассілос Папалоіс  висловив побажання, щоб українські колеги вже найближчим часом змогли долучитися до всіх аспектів роботи UEMS. 

 

Після виступу європейських колег представник Академії Медичних наук, Ігор Дмитрович Шкробанець, зробив доповідь про науковий супровід розробки та впровадження професійних стандартів у медичній галузі. 

Про взаємодію між різними ланками у медичній сфері та стратегію опікування медичною професією говорив і професор, доктор медичних наук, академік, в.о. ректора Національного університету охорони здоров’я ім.П.Л.Шупика, Камінський В’ячеслав Володимирович. 

Зразком розвитку та спадкоємності нашого курсу до лікарського самоврядування є приклад Обраного Президента УФПМО, Лазоришинця Василя Васильовича. У своїй доповіді він визначив чотири основні напрямки роботи УФПМО: адміністративний, законодавчий, професійний та етичний.

У продовженні ділової частини виступив віце президент Федерації, доктор медичних наук, професор  Проданчук Микола Георгійович. Він запропонував Маніфест єдино аргументованої самоврядної професії, де  тримав фокус на самодостатності лікаря й акцентував на ролі менеджера охорони здоров'я, як головного замовника.

Микола Георгієвич розглянув модель майбутнього партнерства з UEMS з пошуком спільних точок дотику для ефективної співпраці. Також подякував професору Вассілосу Папалоісу за те, як той чітко окреслив концепцію самодостатності лікаря.

Останній виступ мала Заступник  Генерального Секретаря УФПМО, Світлана Едуардівна Яремчук. Вона говорила про нові підходи у навчанні лікарів та їх актуальність в умовах викликів військового стану.

За результатами першого засідання Палати фахівців УФПМО із заключним словом звернувся Голова Палати фахівців Фещенко Юрій Іванович, позитивно оцінивши проведену роботу учасників засідання по окресленню стратегічних напрямків та виконанню перших організаційних кроків. 

Юрій Іванович натхненно відреагував на активне запрошення до співпраці від європейських партнерів. Тож і ми маємо впевненість й тримаємо курс на розвиток професії та підвищення стандартів якості медичної допомоги в Україні.