Аграрії сходу країни заявляють про проблеми з проростанням озимої пшениці

Понеділок, 2 жовтня 2023, 16:29 -

Через брак продуктивної вологи на сході країни не проростає озима пшениця.

Про це свідчать дані "Аналітичної довідки про агрометеорологічні умови та стан посівів агрокультур", яку оприлюднило Мінагрополітики.

"Через дефіцит опадів та брак продуктивної вологи у верхніх шарах ґрунту на окремих площах східних областей зерно пшениці озимої на раніше засіяних площах не проростало упродовж 20 днів", - йдеться в довідці.

За даними Укргідрометцентру, у другій декаді вересня опади різної інтенсивності (від слабких і помірних до локальних сильних злив), спостерігалися впродовж 1-5 днів у багатьох районах країни.

Реклама:

Середня обласна їх кількість у Донецькій, Дніпропетровській та Івано-Франківській областях була близькою до норми (11-30 мм), у Харківській, Миколаївській, Чернігівській, Київській та Львівській областях становила 63-80% декадної норми (10-16 мм).

Проте на решті території кількість опадів була значно меншою від норми — 17-50% декадної норми (2-9 мм). Найменша кількість опадів за декаду відмічалася в Одеській області — 7% декадної норми (1 мм).

У третій декаді вересня майже на всій території країни опадів не спостерігалися, за винятком західних областей.

Реклама:

Станом на 20 вересня запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту під озимими культурами на більшості площ, призначених під посів озимих культур, залишалися недостатніми (11-20 мм) та незадовільними (менш як 10 мм продуктивної вологи).

На багатьох площах південних, окремих площах Кіровоградської та Харківської областей 0-20 см шар ґрунту був зовсім сухий.

Лише у Чернівецькій, Івано-Франківській, Закарпатській, на багатьох площах Волинської, окремих площах північних, Вінницької, Полтавської, Дніпропетровської, Харківської областей, де відмічалися локальні дощі, були достатніми та оптимальними.

Реклама: