Фінляндія розслідує диверсію на підводному газопроводі, що збіглася з подіями в Ізраїлі

Вівторок, 10 жовтня 2023, 19:13 -

Розслідування інциденту на підводному газопроводі Balticconnector між Фінляндією та Естонією, що стався в ніч на 7 жовтня, свідчить, що його причиною стала, найімовірніше, диверсія.

Про це Bloomberg розповіли знайомі із ситуацією джерела.

"Фінляндія перебуває в стані підвищеної готовності, оскільки підозрює, що витік із газопроводу в Балтійському морі був спричинений навмисним актом руйнування, що підживлює занепокоєння щодо безпеки енергетичної інфраструктури Європи", - йдеться в повідомленні.

"Незвичайне" падіння тиску було виявлено вранці 7 жовтня. Фінський оператор Gasgrid Finland і естонський Elering призупинили прокачування газу і почали перевірку.

Реклама:

10 жовтня уряд Фінляндії повідомив, що пошкоджену ділянку було знайдено, а також було виявлено дефект у комунікаційному кабелі, що йде в Естонію. 

За словами президента Фінляндії Саулі Нііністьо, проблеми на газопроводі та кабелі, ймовірно, стали наслідком "зовнішнього впливу". 

У зв'язку з цим він провів консультації з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Реклама:

Водночас, європейські ціни на газ підскочили, оскільки витік відродив занепокоєння щодо вразливості підводної інфраструктури, особливо в контексті війни в Україні.

Нагадуємо:

Проблеми на фінсько-естонському газопроводі збіглися з військовим конфліктом в Ізраїлі, де угруповання ХАМАС провело терористичну атаку. 

Для гарантування безпеки Тель-Авів дав вказівку компанії Chevron призупинити видобуток на шельфовому родовищі "Тамар", звідки частину газу через Єгипет поставляють у Європу.

Також відомо, що наприкінці вересня НАТО розгорнуло масштабні навчання із захисту підводних комунікацій від Росії.

У навчаннях взяли участь 14 країн військового блоку. Вони випробовували технології, які мають дозволити НАТО в режимі реального часу виявляти підозрілу активність поруч із важливими підводними об'єктами. Серед них морські дрони, датчики та системи штучного інтелекту.

У травні генеральний секретар НАТО з питань розвідки і безпеки Девід Кеттлер попереджав, що Росія може націлитися на підводні кабелі та іншу критично важливу інфраструктуру Заходу, щоб помститися за підтримку України.

За його словами, Росія почала частіше патрулювати Атлантичний океан і активізувала діяльність у Північному і Балтійських морях.

Газопровід Balticconnector працює з 2020 р., пролягає між естонським містом Палдиска і фінським Інкоо, його загальна довжина - 151 км, а довжина підводної частини - 77 км. Максимальний обсяг прокачування - 2,6 млрд кубометрів на рік. Доставка газу здійснюється в обох напрямках.

Реклама: