Рада попередньо підтримала відновлення е-декларування, необхідне для руху в ЄС

Четвер, 27 липня 2023, 16:34 -

Верховна Рада в четвер підтримала в першому читанні законопроєкт про відновлення електронного декларування, що є одним із критеріїв для подальшого руху України до Європейського Союзу.

Про це в соцмережах повідомили народні депутати Ярослав Железняк і Олексій Гончаренко, пише "Європейська правда".

Законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування підтримали 299 народних депутатів.

Як раніше повідомляв Ярослав Железняк, документ містить низку змін до процедури е-декларування. Ключова з них про те, що декларації будуть подаватись не лише за останній рік, а й за попередні. Окремі умови передбачені для суб’єктів е-декларування, які воюють або перебувають у зоні бойових дій.

Реклама:

Також законопроєкт передбачає, що Нацагентство із запобігання корупції відновить спецперевірки декларантів, а реєстр е-декларацій буде відкритим і на час воєнного стану, але без публікації окремих персональних даних.

Зазначимо, що для набуття чинності законопроєкт ще має бути підтриманий Радою у другому читанні, а потім – підписаний головою парламенту й президентом.

Відновлення вимоги електронного декларування для українських посадовців є ключовою складовою одного з семи "кандидатських" критеріїв Єврокомісії про боротьбу з корупцією. Їх Україна зобов'язалась виконати, щоб почати переговори про вступ у ЄС.

Реклама:

Нагадаємо, посол ЄС в Україні Матті Маасікас порадив Україні після проміжної оцінки щодо виконання семи рекомендацій Єврокомісії поновити е-декларування для посадовців.

Як відомо, Верховна Рада на початку повномасштабної війни призупинила процес обов'язкового декларування майна посадовців, дозволивши подати дані про свої статки вже після скасування воєнного стану. 

Європейська правда

Реклама: