У Раді запустили розгляд законопроєкту про відновлення декларування для чиновників

Четвер, 27 липня 2023, 12:43 -

Сьогодні профільний парламентський комітет з питань антикорупційної політики має розглянути законопроєкт про відновлення декларування для чиновників та про відновлення спецперевірок для осіб, які претендують на відповідальні державні посади.

Про це повідомив перший заступник Голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Желєзняк.

"Законопроєкт про відновлення е-декларування внесений. Сьогодні має його розглянути Комітет і найближчими днями Парламент у першому читанні", - зазначив депутат.

Відповідний законопроєкт №9534 про внесення змін до деяких законів щодо визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану було зареєстровано у Верховній Раді 26 липня.

Реклама:

Серед авторів законопроєкту, зокрема, голова ВР Руслан Стефанчук, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, представник "Батьківщини" Сергій Власенко, представник "Голосу" Ярослав Железняк.

Головні новації законопроєкту - декларації мають бути подані не тільки за цей рік, а й за всі попередні.

Згідно із законопроєктом, суб'єкти декларування, які виконують завдання в інтересах національної безпеки або перебувають на територіях, що постраждали від воєнної агресії Російської Федерації проти України, подають декларації протягом 90 днів із дня: визначення дати завершення бойових дій; завершення окупації для тимчасово окупованих територій, на яких особа перебуває; повернення до пункту постійної дислокації або на місце постійної роботи (крім ротації); припинення або скасування воєнного стану.

Реклама:

Перелічені вище положення законопроєкту стосуються лише суб'єктів декларування, які здійснюють службові повноваження на територіях, де ведуться активні бойові дії; які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Ці норми також стосуються осіб з-поміж військовослужбовців Збройних сил України та інших військових формувань, які беруть безпосередню участь у бойових діях; з-поміж співробітників органів, уповноважених на здійснення розвідувальної та/або контррозвідувальної діяльності, які безпосередньо беруть участь у проведенні розвідувальних заходів.

Крім цього, ці положення поширюються на осіб, направлених в інші держави для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки.

Законопроєкт також пропонує відновити спецперевірки для осіб, які претендують на відповідальні державні посади, які були призупинені на період дії воєнного стану. Законопроєкт зобов'язує проводити спецперевірки й стосовно тих посадовців, які були призначені на свої посади без них.

Законопроєкт передбачає публічність реєстру декларацій.

На період до припинення або скасування воєнного стану в Єдиному державному реєстрі декларацій у відкритому доступі відображатимуться декларації, але без реєстраційного номера облікової картки платника податків або номера паспорта громадянина України, місця проживання, дати народження фізичних осіб, місцезнаходження об'єктів, які наведені в декларації, номера рахунка в банківській або іншій фінансовій установі.

У публічному доступі також не буде відомостей про населені пункти, де розташовані об'єкти, що зазначаються в декларації, або де розташоване місце фактичного проживання декларанта, зареєстроване місце проживання, прізвища, імена, по батькові всіх інших осіб, зазначених у декларації (крім суб'єкта декларування).

Оновлено:

Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики підтримав до розгляду в першому читанні законопроєкт про відновлення електронного декларування в Україні.

Про це повідомив перший заступник голови комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

"Комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики підтримав новий законопроєкт про відновлення декларування до першого читання. Без приховування житла, яким користувалися під час війни, без приховування декларацій, всі вони будуть публічними. Окрім приватної інформації про декларанта і тих, хто є в її/його декларації, без інших дірок, але з тим, що військові не декларуються, доки виконують військовий обов'язок", - зазначив депутат за результатами засідання комітету.

Нагадуємо:

Електронне декларування для чиновників Верховна Рада скасувала навесні 2022 року на час дії воєнного стану у зв'язку з повномасштабним вторгненням Російської Федерації в Україну.

Ухвалення закону про відновлення декларування необхідне Україні для початку переговорів про вступ до Європейського Союзу.

Реклама: