"Ми будемо виконувати закон тоді, коли будемо готові" - Рожкова про націоналізацію "Сенс Банку"

Середа, 12 липня 2023, 15:57 -

Процедура націоналізації "Сенс Банку" (раніше "Альфа Банк") розпочнеться тоді, коли до цього будуть готові в НБУ.

Про це в інтерв’ю ЕП розповіла перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова.

Закон, який зобов’язує НБУ виводити з ринку системно важливі банки, якщо проти їх власників запроваджені українські чи міжнародні санкції, президент підписав 16 червня. Він, зокрема, стосується "Сенс Банку".

"Закон стосується всіх системно важливих банків, яких 15. Санкційне законодавство розвивається активно, тому це може бути не єдиний банк", - зазначила Рожкова.

Реклама:

Вона додала, що НБУ як регулятор має виконати закон і виконає його, але оскільки мова йде про системно важливий банк, має бути проведена підготовча робота. 

"Наше завдання – зберегти фінансову стабільність. Це означає, що все має відбутися без шоку для клієнтів, ринку чи банків-кореспондентів. Тому ми будемо виконувати закон тоді, коли будемо до цього готові", - пояснила Рожкова.

Що стосується ймовірної потреби в докапіталізації "Сенс Банку", то про це говорити зарано, оскільки НБУ ще проводить оцінку якості активів. 

Реклама:

"Зараз ми робимо оцінку на 1 квітня і завершимо її до кінця 2023 року. Однак у наступному році ця оцінка буде більш жорсткою. Вона включатиме всі стандартні підходи, зокрема стрес-тест за негативним сценарієм. Тому тут важко говорити, потребуватиме банк докапіталізації чи ні", - резюмувала перша заступниця очільника НБУ.

Читайте більше в інтерв’ю: "Я б збрехала, якби сказала, що мені взагалі не страшно". Рожкова про націоналізацію банку Фрідмана, суди з Коломойським та зношені банкноти

Економічна правда

Реклама: