Ситуація на ЗАЕС ризикує стати критичною: жителів Енергодара просять покинути місто

Середа, 7 червня 2023, 18:40 -

Ситуація на Запорізькій АЕС у будь-який момент може вийти з-під контролю і стати критичною.

Про це в коментарі проєкту Радіо Свобода "Новини Приазов'я" заявив перший заступник мера Енергодара Самойдюк.

"Відвертих погроз немає, але те, як експлуатується станція, через те, що там зроблені склади техніки, боєприпасів – на території станції, то, зрозуміло, що ситуація в будь-який час може вийти з-під контролю і бути критичною", – сказав Самойдюк.

Посадовець радить за будь-якої можливості залишити Енергодар і територію навколо міста.

Реклама:

"Для тих, для кого це неможливо сьогодні. Якщо є транспорт, тримати його повністю заправленим з усіма тривожними валізами, зібрані документи, більш коштовні речі та на перший час засоби виживання. 

Тому що, якщо ситуація вийде з-під контролю, то можемо розраховувати, що вони (окупанти – ред.) будуть зобов’язані та змушені дати "коридори" для виїзду населення з такої території", – додав заступник міського голови Енергодара.

Нагадуємо:

Реклама:

Минулого тижня Україна та Росія не схвалили план захисту ЗАЕС, запропонований МАГАТЕ.

П’ять принципів МАГАТЕ включали заборону нападу на АЕС, а також заборону розміщення важкого озброєння, такого як реактивні системи залпового вогню, артилерійські системи та боєприпаси, танків та військового персоналу на території станції.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі назвав ситуацію "надзвичайно крихкою та небезпечною" та додав, що військова діяльність триває в регіоні і цілком може суттєво посилитися найближчим часом.

Реклама: