Україна за 10 років має намір розмінувати 80% забруднених земель - Свириденко

Четвер, 22 червня 2023, 20:06 -

Україна ставить за мету протягом 10 років звільнити та повернути до продуктивного використання 80% потенційно забруднених земель.

Про це заявила перша віцепрем'єр - міністр економіки Юлія Свириденко під час виступу на Ukraine Recovery Conference у Лондоні.

"Це амбітна мета, але ми віримо, що вона досяжна за умови об’єднання зусиль усіх учасників та зацікавлених сторін. Наше бачення полягає в тому, що через 10 років Україна стане світовим лідером у розробці та застосуванні новітніх протимінних технологій та прикладом для інших країн щодо формування політики протимінної діяльності", - підкреслила Юлія Свириденко.

За оцінками, 90% робіт в Україні буде пов’язано з вивільненням земель і лише близько 10% – з розмінуванням. Тому Мінекономіки пропонує серед потенційно забруднених виявляти малозабруднені чи не забруднені землі та швидко повертати їх в експлуатацію. 

Реклама:

Натомість розмінування територій з високою щільністю забруднення буде відкладено в часі. Це дозволить раціонально використати ресурси та швидко повернути до продуктивного використання значні території.

Також Свириденко окремо наголосила на важливості розвитку ринку послуг з розмінування. 

Український уряд вже працює над спрощенням акредитації та реєстрації нових операторів, автоматичним визнанням дипломів про освіту та сертифікатів на обладнання, спрощенням імпорту обладнання тощо. 

Реклама:

"Будуть втілені прозорі підходи до розподілу замовлень на нетехнічні та технічні обстеження та роботи з розмінування. Також обговорюється можливість закупівлі послуг з розмінування через аукціони", – додали в Міністерстві.

Також ключами до успіху на шляху до досягнення мети з розмінування будуть:

  • використання новітніх технологій, в тому числі локалізація виробництва сучасної техніки для розмінування;
  • Інноваційні варіанти фінансування – можуть розглядатися варіанти випуску сільгоспоблігацій для підтримки фермерів, які сплачують за очищення їхніх земель, інвестиційні моделі попереднього навантаження тощо. 
  • Координація міжнародних донорів. 

У свою чергу робоча група на базі Міжвідомчої робочої групи з питань гуманітарного розмінування розробить відповідну стратегію, яка буде втілена в життя. 

Крім цього, для пришвидшення очищення території країни Україні потрібно обладнання для розмінування, технічна експертиза, ноу-хау, інноваційні рішення та технології, навчання груп розмінування. 

Також Україна зацікавлена в збільшенні фінансування та потенціалу для міжнародних операторів, які залучені до протимінної діяльності в Україні.

Нагадуємо:

Україна поставила собі за мету за десять років наростити ВВП зі $161 млрд до $1 трлн, оскільки країні необхідно мати сильну армію чисельністю понад 500 тис. осіб і розвивати соціальну сферу, освіту, охорону здоров'я.

Економічна правда

Реклама: