Польська PKN вимагатиме у Росії компенсації за зупинку постачання нафти

Понеділок, 6 березня 2023, 13:40 -

Польський концерн PKN Orlen вимагатиме компенсації після того, як РФ припинила постачання нафти до Польщі через нафтопровід "Дружба" наприкінці лютого.

Про це заявив генеральний директор компанії Даніель Обайтек, не надавши додаткових деталей, пише Reuters.

"Росіяни припинили перекачувати нафту до Польщі... тому тепер ми будемо подавати позови до суду і вимагати відшкодування збитків", - сказав він в інтерв'ю радіо Zet.

Він відмовився назвати суму потенційної компенсації, заявивши, що не може обговорювати деталі контрактів компаній.

Реклама:

"У березні минулого року Польща пообіцяла припинити використання російської нафти до кінця 2022 року, тоді ж, коли закінчився довгостроковий контракт PKN з "Роснефтью". Угода з "Татнефтью" також закінчується у 2024 році.

Минулого тижня прем'єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Польща скоротить імпорт нафти з Росії майже до нуля в лютому-березні з приблизно 10%, переробленої PKN на початку 2023 року", - пише Reuters.

25 лютого 2022 року Обайтек заявив, що РФ припинила постачання нафти північною гілкою нафтопроводу "Дружба", яка веде до Польщі. Транспортування сировини нафтопроводом "Дружба" до Чехії залишилося без змін.

Реклама:

Раніше Обайтек заявив, що припинення поставок нафтопроводом "Дружба" до Польщі не вплине на клієнтів PKN Orlen, оскільки останнім часом Польща отримує з Росії лише десяту частину свого споживання нафти і замістить поставки з інших джерел.

ЄС запровадив ембарго на імпорт російської нафти з 5 грудня, але "Дружба" була тимчасово звільнена від ембарго.

Економічна правда

Реклама: