Пшениця та кукурудза дешевшають після продовження "зернової угоди"

Понеділок, 20 березня 2023, 13:25 -

Пшениця та кукурудза подешевшали після продовження "зернової угоди" ще на 120 днів.

Про це повідомляє Bloomberg.

Вторгнення Росії в Україну призвело до стрімкого зростання ф’ючерсів на пшеницю в першій половині 2022 року через побоювання щодо серйозних збоїв у постачанні. Запровадження чорноморської "зернової ініціативи" забезпечило експортні потоки після та сприяло зниженню інфляції продовольства.

Станом на 13:49 ф'ючерси на пшеницю в Чикаго впали на 1,7% до 6,99 дол за бушель. Кукурудза подешевшала на 1,1% до 6,28 доларів за бушель, що стало першим падінням за п'ять сесій.

Реклама:

Незважаючи на зниження в понеділок, розбіжності між Росією та Україною щодо тривалості продовження, ймовірно, додадуть ризик порівняно з тим, якби обидві сторони домовилися з самого початку, говорить аналітик із сільського господарства Rabobank Group в Сіднеї Денніс Вознесенскі.

"Якщо вона триватиме лише 60 днів, вона закінчиться безпосередньо перед збиранням озимих культур в Україні. На той момент Росія, швидше за все, матиме більше можливостей для переговорів, тому що світ більше потребуватиме українського зерна з точки зору сезону. Якщо це було 120 днів, це принаймні охоплює початковий період збору врожаю", - додав він.

Нагадуємо:

Реклама:

Віцепрем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков у суботу повідомив про продовження зернової ініціативи на 120 днів.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган підтвердив, що в результаті переговорів вдалося досягти згоди щодо продовження зернової угоди, проте не вказав її терміну.

РФ продовжує наголошувати на тому, що угода продовжена тільки на 60 днів. 

Також читайте: Бій за "коридор". Чому Росія саботує продовження "зернової угоди" і чого хоче Україна

Реклама: