Українці можуть отримати право на дохід від користування надрами

Середа, 30 листопада 2022, 15:04

Верховна Рада у четвер, 1 грудня, розгляне законопроєкт №4187, який закріплює право українців на отримання частини доходів від користування надрами.

Про це ЕП повідомили в екологічному комітеті ВРУ.

Зокрема, документом передбачено, що порядок отримання цього доходу буде встановлено в окремому законі.

У проєкті закону пропонується зафіксувати у Кодексі України про надра створення та функціонування інтерактивної карти корисних копалин України. Ця карта має стати інформаційним ресурсом, що відображає відомості про Державний фонд надр України.

Реклама:

Також документ забороняє надрокористування громадянам або підприємствам, які пов’язані з державою-агресором Росією або тим, хто перебуває під санкціями.

Також у закону передбачаються зміни в роботі надрокористувача:

  • доступ до геологічної інформації буде полегшено;
  • подання документів та звітності буде здійснюватись в електронній формі через електронний кабінет.

Також, за словами голови комітету Ради з питань екологічної політики Олега Бондаренка, закон може також вирішити проблему сплячих ліцензій.

Реклама:

"Сьогодні є багато ситуацій, коли власник ліцензії не веде ніяких робіт і роками утримує ліцензію. Після прийняття закону буде заборонено продовження дії спецдозволів, якщо видобуто менше 1% від затверджених запасів", – пояснив голова комітету.

Також проєктом закону пропонується надати власнику спецдозволу на видобування можливості продавати, використовувати у вигляді застави або в інший спосіб відчужувати права, надані йому спецдозволом. Як зазначається, він зможе передавати права, надані спецдозволом, до статутного капіталу створюваного за його участю підприємства, або вносити як вклад у спільну діяльність.

Законопроєкт передбачає внесення ряду змін до Кодексу України про надра, Земельного кодексу, Гірничого Закону України, законів України "Про нафту і газ" та "Про регулювання містобудівної діяльності".

Він був зареєстрований У Верховній Раді у жовтні 2020 року та був прийнятий у першому читанні 1 червня 2021 року.

Реклама: