Норвегія готується обмежити експорт електроенергії до ЄС на тлі газової кризи

Понеділок, 8 серпня 2022, 21:44 -

Норвегія готується обмежити експорт своєї електроенергії до ЄС, що підкреслює виклики, з якими зіткнеться солідарність країн блоку цієї зими в умовах поглиблення енергетичної кризи.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на заяву міністра енергетики Тер’є Осланда.

За його словами, коли температурний рівень впаде нижче середньосезонного, наповнення гідросховищ матиме пріоритет над виробництвом електроенергії. Країна є одним із найбільших європейських експортерів електроенергії, і продає сусідам близько п’ятої частини виробленої електроенергії.

Водночас низький рівень води на півдні Норвегії означає, що уряду потрібно діяти зараз, аби запобігти внутрішньому дефіциту цієї зими.

Реклама:

"На практиці це передбачатиме механізми контролю, які обмежують можливість експорту у разі низького наповнення водосховищ", – сказав міністр. Цього тижня норвезьке Міненерго працюватиме над тим, щоб напрацювати правову основу механізму для його якнайшвидшого запуску.

Із загостренням енергетичної кризи в Європі будь-які обмеження стануть ще одним ударом для країн регіону, які покладаються на дешеву норвезьку гідроенергію, щоб забезпечувати себе світлом. Велика Британія є однією з країн, що найбільше залежать від норвезького експорту.

Норвегія не є членом Євросоюзу, але є частиною європейського енергетичного ринку, чиї правила забороняють країнам обмежувати потоки до країн-сусідів надовго. Обмеження допустимі лише в разі оголошення надзвичайної ситуації. 

Реклама:

Норвегія отримує майже всю електроенергію завдяки своїм величезним гідроресурсам. Історично склалося так, що країна могла експортувати профіцит електроенергії і при цьому мати одні з найнижчих цін у Європі. Проте після сухої весни гідросховища в найбільш постраждалій зоні сягають 49,3% наповнення у порівнянні з середнім показником у 74,9% за період 2000-2019 років.

За словами Осланда, у Норвегії зараз у водоймах більше води, ніж передбачалося попередніми прогнозами влади на початок осені. Імовірність необхідності нормування електроенергії взимку є "низькою", кажуть в уряді.

Реклама: