НАЗК виключило із претендентів на санкції росіянина, що покаявся

Понеділок, 4 липня 2022, 14:40 -
 
JOSEP LAGO/AFP via Getty Images

Національне агентство з питань запобігання корупції уперше виключило з кандидатів на санкції росіянина, що звільнився із посади та публічно засудив режим.

Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

Особа, яка раніше була ідентифікована НАЗК як кандидат на санкції та опублікована на вебсайті "Війна&санкції", звернулась до НАЗК з проханням бути виключеною зі списку. 

"Через війну ця особа засудила путінський режим та звільнилася з посади члена правління однієї з найбільших державних компаній РФ", – повідомили в агентстві.

Реклама:

Ім'я особи не розкривається. Зазначається, що компанія, де особа працювала, входить до ТОП-10 найбільших за виручкою у сфері енергетики. "Вона сплачує величезні суми податків до російського бюджету, чим фактично фінансує тероризм – вбивства українців під час війни", – повідомили в НАЗК.

Інші 16 тисяч кандидатів, які мають шанс не потрапити під міжнародні санкції, можуть знайти себе в списку на вебсайті "Війна&санкції".

Для того, щоби не потрапити під міжнародні санкції, визначений НАЗК кандидат має публічно засудити російський режим,  звільнитися зі своє посади в державних органах чи компанії або ж виконати іншу дію, яка передбачена для відповідної категорії.

Реклама:

Такий механізм визначений групою Єрмака-Макфола щодо санкцій в Дорожній карті індивідуальних санкцій.

Зазначимо, що частина визначених НАЗК "кандидатів" уже опинилась під міжнародними санкціями. Серед них низка керівників державної компанії "Ростех": член правління та заступник гендиректора Ігор Зав’ялов, заступник гендиректора Максим Виборних та директор із внутрішнього аудиту Наталія Смирнова. Усі вони вже потрапили до санкцій США.

Економічна правда

Реклама: