У Раді хочуть законодавчо закріпити, що НБУ має продовжувати друк грошей – нардеп

Понеділок, 18 липня 2022, 10:30 -

В урядовий законопроєкт №7429 про зміни до держбюджету-2022 внесли правку, що НБУ має продовжувати друк грошей, а купон за надруковані повертати у бюджет.

Про це повідомив у Telegram перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

"...Дохід за державними цінними паперами, придбаними НБУ в емітента у період дії воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, перераховується Національним банком України у повному обсязі протягом 10 днів з виплати такого доходу", - йдеться у поправці №1381, автором якої є нардеп від "Слуги народу" Олексій Кузнєцов.

За словами Железняка, поправка викличе невдоволення міжнародних партнерів.

Реклама:

Також нардеп зазначив, що про правку не повідомили профільний комітет.

"Є ризик, що потім нам прийдеться докапіталізовувати НБУ і шукати на це гроші (коли він враховує папери уряду по своїй методології)", - написав Железняк.

За словами нардепа, на цьому тижні закон піде в зал.

Реклама:

Читайте також: Держава запустила "друкарський верстат", але це поки не впливає на ціни. Що буде далі?

Емісія грошей – не вихід. Потрібні інші методи для підтримки економіки. Колонка голови НБУ

Нагадаємо:

Після початку повномасштабного вторгнення РФ Верховна Рада внесла зміни до закону про Національний банк, якими дозволила регулятору прямо фінансувати державні видатки на період воєнного стану. Починаючи з 24 лютого НБУ профінансував бюджет на 225 млрд грн шляхом викупу військових облігацій.

При цьому обсяги емісії щомісяця зростають: у березні вони склали 20 млрд грн, у квітні-травні - по 50 млрд грн, а у червні - 105 млрд грн.

У Національному банку повідомляли, що подальша грошова емісія загрожує фінансовій стабільності та неодноразово закликали Міністерство фінансів підвищити ставки за ОВДП, які воно продає на ринку. Досі ставки за цими облігаціями залишаються фіксованими та складають 9-11,5% річних.

Економічна правда

Реклама: