Лукашенко допускає транзит українського зерна через Білорусь за однієї умови – ЗМІ

П'ятниця, 3 червня 2022, 20:12 -
 
getty images

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив генеральному секретарю ООН Антоніу Ґуттерешу, що в обмін на транзит українського зерна через Білорусь хоче відкриття морських портів в країнах Балтії для білоруської продукції.

Про це повідомляє білоруська служба Радыё Свабода з посиланням на наближений до білоруського уряду канал "Пул Первый".

У розмові з Ґуттерешем Лукашенко запропонував генсеку ООН відкрити морські порти в Німеччині, Польщі та країнах Балтії для транспортування білоруської продукції в обмін на транзит українського зерна через Білорусь.

З цією метою білоруський диктатор запропонував провести переговори з представниками Білорусі, України та країн Балтії.

Реклама:

У відповідь Ґутерреш "попросив невелику перерву на кілька днів, щоб обговорити це з керівництвом зацікавлених країн і визначити умови поставок українського зерна на міжнародні ринки через Білорусь".

Офіційних повідомлень з боку ООН наразі немає.

Зауважимо, що хоч Україна і розглядає вивезення зерна вантажним гуманітарним коридором через Білорусь як потенційну альтернативу розблокуванню портів найближчим часом для експорту зерна, політично такий план є ще менш прийнятним.

Читайте також: Заблоковані порти – не вирок. Куди Україна перенаправляє експортні потоки і що з цього виходить

Нагадуємо:

Українське зерно може бути доставлене на світові ринки завдяки механізму командного центру, що планується створити у Стамбулі. Так, під егідою ООН було підготовлено дорожню карту для вирішення глобальної продовольчої кризи. А її деталі обговорюватимуться найближчими днями на зустрічі за участю представників Росії, України, Туреччини та ООН.

У Європі зростає підтримка проведення військово-морської операції для експорту українського зерна, яка передбачає супровід балкерів військовими кораблями, зокрема тральщиками.

Реклама: