Apple оскаржила штраф Єврокомісії у 13 млрд євро: "сума не відповідає здоровому глузду"

Вівторок, 17 вересня 2019, 16:21

Американська компанія Apple оскаржує в Суді ЄС податковий штраф у розмірі 13 млрд євро, який був накладений Єврокомісією у 2016 році через її діяльність в Ірландії.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Reuters.

Компанія звернулася до європейського Суду загальної юрисдикції, з проханням скасувати рішення Європейської комісії про сплату Ірландії рекордної суми. В компанії заявили, що така сума не відповідає реальності та здоровому глузду".

Ірландія, економіка якої отримала вигоду від інвестицій транснаціональних компаній, залучених низькими ставками оподаткування, також оскаржує рішення Комісії.

Реклама:

Apple також звинуватила Комісію у використанні своїх повноважень для боротьби з державною допомогою "для модернізації змін у національному законодавстві", фактично намагаючись змінити міжнародну податкову систему та створити юридичну невизначеність для бізнесу.

Єврокомісія відхилила аргументи, заявивши, що не прагне керувати міжнародними податковими законами, і звинуватила Ірландію в тому, що вона не виконала свою роботу під час оцінки податків Apple.

Колегія з п'яти суддів буде слухати аргументи протягом двох днів. Очікується, що суд винесе рішення найближчими місяцями, і сторона, яка програла, швидше за все, звернеться з апеляцією до Суду ЄС, і остаточне рішення може зайняти кілька років.

Як відомо, у 2016 році Єврокомісія зажадала від Apple відшкодувати уряду Ірландії незаконні податкові субсидії. Комісія з'ясувала, що пільги з боку Ірландії, де Apple має штаб-квартиру, призвели до значного зниження податкових виплат з боку компанії.

За її даними, такий підхід влади став причиною падіння ефективної ставки податку на прибуток Apple від прибутку в Європі в 2014 році до менше ніж 1%. 

В Ірландії базова ставка податку становить 12,5% і є найнижчою в країнах Західної Європи. У зв'язку з цим в країну активно заходять американські компанії, яких зараз налічується понад 700.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: