"Газпром" різко збільшив транзит газу через Україну

Вівторок, 16 квітня 2019, 15:38
 

За останній тиждень російський "Газпром різко збільшив обсяги транспортування газу в Європу через Україну.

Про це повідомив глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв у Facebook.

Причиною став ремонт трубопроводу "Ямал-Європа", що проходить через Білорусь

За лічені дні добові обсяги транзиту українською ГТС зросли на 60 млн кубометрів та зараз складають орієнтовно 300 млн кубометрів. У річному вимірі це еквівалентно близько 110 млрд кубометрів газу, повідомив Коболєв.

Реклама:

"Таке різке збільшення транзиту можливе виключно завдяки надійності та якісній роботі української ГТС. Жодна інша система не здатна запропонувати таку гнучкість та запас потужності, ще й за також вигідною ціною. Це ще раз доводить: будівництво Газпромом обхідних маршрутів та потоків не має під собою жодного технічного та економічного підґрунтя, справжні мотиви дій росіян лежать виключно в політичній площині", - зазначив глава "Нафтогазу".

Нагадуємо:

У січні Єврокомісія висунула пропозицію НАК "Нафтогаз України" та російському "Газпрому" щодо умов транзиту газу після 2019 року.

"Газпром" заявив, що може зберегти транзит газу через Україну у розмірі 10-15 млрд кубометрів на рік, якщо українська сторона доведе економічну доцільність нового контракту.

Планується, що "Північний потік-2" буде транспортувати близько 55 млрд кубометрів російського газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Противники проекту - Польща, країни Балтії, Україна та США - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже поставляє близько третини обсягів газу в ЄС.

Глава "Газпрому" Алексєй Міллер раніше заявив, що "Газпром" готовий почати поставки газу по "Північному потоку-2" з 1 січня 2020 року.

Міністерство енергетики РФ очікує, що Росії та Україні вдасться домовитися про продовження контракту на транзит газу через Україну до Євросоюзу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: