Vodafone і lifecell просять "Київстар" поділитися частотами для кращого зв'язку

Вівторок, 31 липня 2018, 13:27
 

Оператори мобільного зв'язку компанії "Vodafone-Україна" і lifecell виступають за перерозподіл спектра в діапазоні 900 МГц з урахуванням інтересів всіх операторів.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Директор з корпоративного управління і контролю "Vodafone Україна" Ольга Дейнега зазначила, що частотний спектр в цьому діапазоні розподілено нерівномірно між операторами, а також використовується спецкористувачами і для аналогового телебачення.

"Велика частина діапазону, що знаходиться в розпорядженні операторів, сконцентрована у одного з операторів. У разі рівнозначного перерозподілу тільки "операторського" ресурсу створюється значна конкурентна перевага лише для цього оператора. Решта операторів, а головне, їх абоненти виявляються в дискримінаційному становищі", - підкреслила вона.

Реклама:

"Для ефективного розподілу необхідно, на наш погляд, проаналізувати весь 900/800 спектр - і операторський, і військовий, і той, який знаходиться в процесі вивільнення як "цифровий дивіденд", - підкреслила вона.

За її словами, "Vodafone Україна" вже веде діалог з регулятором та іншими учасниками ринку з приводу вирішення ситуації.

У свою чергу в прес-службі lifecell заявили, що нерівномірний розподіл радіочастотного спектру між операторами телекомунікацій характерний для українських реалій.

У той же час, завдяки проведенню відкритих тендерів в діапазонах 2100 МГц (3G), 2600 МГц і 1800 МГц (GSM/LTE), ситуація дещо покращилася.

"Але критичний для забезпечення проникнення і якості зв'язку діапазон 900 МГц все ще сконцентрований в руках одного оператора", - підкреслюють в компанії.

Так, "Київстар" в діапазоні 900МГц володіє смугою частот 2х10,6 МГц; "Vodafone Україна" - 2х5,3 МГц; а lifecell - 2х3,9 МГц.

При цьому завдяки використанню діапазону 900 МГц забезпечуються існуючі вимоги до якості зв'язку GSM (2G), а також наявність сигналу глибоко всередині приміщень, бізнес- і торгових центрів.

Єдиним можливим варіантом реорганізації незалежно від згоди операторів Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сфері зв'язку та інформатизації, бачить внесення змін до закону "Про радіочастотний ресурс" щодо надання регулятору повноважень на проведення рефармінгу.

Читайте також: Київстар, Vodafone та lifecell купили ліцензії на 4G. Що і коли отримають абоненти

4G не допоможе: чому в Україні немає повного 3G-покриття і як це виправити

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: