МВФ закликав Литву скоротити темпи підвищення мінімальних зарплат

Вівторок, 22 травня 2018, 16:38

Литві слід відповідально оцінювати можливості збільшення мінімальної місячної заробітної плати і зберегти її помірне співвідношення із середньою заробітною платою.

Про заявив глава місії Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду Борха Грасія за підсумками роботи у Вільнюсі, передає 15min.lt.

"Мінімальна заробітна плата швидко зростала з 2013 по 2016 рік. Якщо поглянути на її відношення до середньої заробітної плати, то до 2013 року вона становила близько 40% і через кілька років зросла до 50%. Ми вважаємо, що збільшення до 50% не приносить відчутної користі, щоб можна було виправдати таке співвідношення мінімальної заробітної плати до середньої заробітної плати", - сказав Грасія.

При цьому МВФ не рекомендує Литві скорочувати мінімальну зарплату, наголосив він.

Реклама:

"Ми не пропонуємо скорочення мінімальної заробітної плати, але рекомендуємо поступово забезпечити таке співвідношення до середньої заробітної плати, яке було в Литві до 2013 року", - пояснив Грасія.

Експерти МВФ також закликали Литву активніше вирішувати проблеми соціальної нерівності та демографічні проблеми (населення скорочується і одночасно старіє). Вони позитивно оцінюють економічну ситуацію в країні і заплановані урядом структурні реформи.

Нині у Литві обговорюється питання про збільшення мінімальної зарплати на 20 євро - до 420 євро. У минулому році вона була збільшена також на 20 євро - до 400 євро.

За даними Департаменту статистики Литви, середня нарахована (брутто) заробітна плата в Литві (без обліку доходів індивідуальних підприємців) у четвертому кварталі 2017 року становила 884,8 євро.

Мета Литви - до 2020 року домогтися підвищення середньої зарплати до 1200 євро "на руки", заявляють в уряді.

Місія МВФ працювала в Литві від 10 травня до 21 травня.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: